Gratis zelftesten voor groepen 1 t/m 5

Basisscholen krijgen de mogelijkheid ook voor leerlingen in de groepen 1 tot en met 5 gratis corona-zelftesten aan te vragen voor specifieke situatie. Dat meldt onderwijsminister Dennis Wiersma. De AVS riep sinds januari op om beschikbaar te stellen voor alle leerlingen, waarna in februari ook werd besproken in de Tweede Kamer.

De zelftesten zijn vooralsnog bedoeld voor specifieke situaties, zoals een uitbraak op school of als ouders geen zelftest kunnen betalen. De kinderen in de groepen 1 tot en met 5 hoeven niet twee keer per week preventief te testen. De AVS blijft erop aandringen om zelftesten beschikbaar te maken voor alle leerlingen.

Voor personeelsleden en leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 blijft het advies om 2 keer per week preventief een zelftest te doen. Ook als er geen klachten zijn en ook als deze personen gevaccineerd zijn. Voor personen die minder dan 8 weken geleden positief getest zijn geldt dit advies niet: voor hen is het preventief testen niet zinvol.

Scholen kunnen de zelftests aanvragen in de zelftesten-aanvraagmodule CoTeRo. CoTeRo berekent automatisch twee testen per persoon per week en adviseert om voor maximaal vier weken tegelijk zelftesten aan te vragen.