Gezonde School, de podcast: hoe kunnen scholen bijdragen aan de gezondheid van leerlingen?

Hoe kunnen scholen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen? In Gezonde School, de podcast gaat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga in opdracht van Gezonde School op onderzoek. Hij bezoekt scholen door heel Nederland en spreekt met inspirerende experts. De eerste aflevering is dinsdag 11 januari verschenen.

Van schermgebruik tot seksualiteit en van middelengebruik tot voeding: scholen spelen een sleutelrol waar het gaat om het bevorderen van een gezonde leefstijl van kinderen en jongeren. Maar wat kun je als professional in of rond het onderwijs het beste doen?

In Gezonde School, de podcast verdiept presentator Maarten Dallinga zich in bijzondere initiatieven op scholen. Zo bezoekt hij in Vaassen een training waar kinderen uit groep 7 en 8 leren hun grenzen aan te geven. Ook is hij bij de aftrap van de Smoke Free Challenge op een vmbo in Zaandam. Deskundigen van onder meer Stichting School & Veiligheid, Trimbos-instituut, Bureau Jeugd & Media en Universiteit Utrecht geven achtergrondinformatie en concrete tips voor onderwijsprofessionals. In iedere aflevering behandelt Maarten een ander aspect van gezonde leefstijl. Gezonde school, de podcast besteedt ook veel aandacht aan de vraag hoe scholen op het gebied van gezondheid kunnen samenwerken met bijvoorbeeld ouders en GGD’en.

Gezonde School, de podcast is een initiatief van Gezonde School – een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Er zijn al diverse afleveringen verschenen. De serie is te beluisteren via Gezondeschool.nl/podcast, Anchor en podcastplatforms als Apple Podcasts en Spotify.

Overzicht afleveringen
11 januari: #1 – mentale gezondheid in het mbo
18 januari: #2 – gezonde voeding in het po
25 januari: #3 – schermgebruik in het mbo
1 februari: #4 – inclusiviteit in het vo
8 februari: #5 – ingrijpende gebeurtenissen in het po
15 en 22 februari: #6 en #7 – relaties en seksualiteit in het vo en po
1 maart: #8 – middelengebruik in het vo 8 maart #9 – kunst en cultuur in het vso
15 maart #10 – natuur en milieu in het po
De data en onderwerpen van de laatste drie afleveringen volgen nog.  

Links