Geslaagd AVS-congres op 15 maart

Honderden schoolleiders en andere belangstellenden bezochten vrijdag 15 maart het jaarlijkse AVS-congres in Nieuwegein. De dag startte anders dan gebruikelijk, omdat schoolleiders hun stem konden laten horen in het kader van de nieuwe actie ‘#wijschoolleiders drukken onze stempel‘. Een goed inhoudelijk programma, een volle informatiemarkt, een enerverende afsluiting en de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen en te netwerken, zorgden voor een geslaagde dag.

AVS Congres 2019-007.jpgAVS Congres 2019-011.jpg

Vroege congresgangers konden meedoen aan een live peiling. Op een actiewand lieten schoolleiders weten wat zij wél nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. De meeste krokodillenstickers werden beplakt bij het onderwerp 'loon naar werken: een eerlijk en passend salaris'. Bij een videopraatpaal konden schoolleiders in dertig seconden hun boodschap aan de politiek doorgeven.

Op het podium, na een film met een overzicht van de diverse #wijschoolleidersacties van het afgelopen half jaar, konden deelnemers ook aangeven of ze het met stellingen eens zijn die gaan over de aanleiding van de acties. Alle stellingen kregen, onder luid klepperende rode klaphandjes, veel bijval van de aanwezige schoolleiders.

AVS Congres 2019-023.jpgAVS Congres 2019-047.jpg

Na dit actiemoment licht AVS-voorzitter Petra van Haren het thema Leiderschap in 4D toe. Die D’s staan voor Duidelijk, Dichtbij, Delend en Dynamisch. De Leidse universitair docenten Maarten Lamers en Peter van der Putten legden vervolgens de relatie tussen robots en mensen uit, en wat het onderwijs daarmee kan doen. Vervolgens gingen de deelnemers uiteen naar een van de plenaire sessies (van Jeroen Driessen, Arnold Jonk, Antoon Sturkenboom en Zachary Walker/John Amaechi). In de ruime lunchtijd was het mogelijk ‘prikkelende pitches’ te volgen via een koptelefoon en de informatiemarkt te bezoeken.

Ernst-Jan Stigter, directeur van Microsoft Nederland, ging in de centrale afsluiting in op de positie van het onderwijs in het maatschappelijke en sociale domein. Dit eindigde in een tweegesprek met Roelf Willemstein, onder leiding van Job Christians, directeur/eigenaar van Onderwijs Maak Je Samen. Tevens markeerde dit het afscheid van Roelf Willemstein, die na meer dan twintig jaar bestuurder en directeur bij de AVS en het AVS Centrum Educatief Leiderschap geweest te zijn, nu met pensioen gaat. Symbolisch werd hij uit deze functie ‘gesmeten’ door ex-topjudoka Ziggy Tabacznik. Bij de ‘Drinks & Bites’, met muzikale omlijsting door een walking dj, namen veel (ex-)collega’s en andere bekenden afscheid van Roelf Willemstein.

AVS Congres 2019-088.jpgAVS Congres 2019-139.jpg
Foto's: Hans Roggen

Links