Werkgelukkige medewerkers in het onderwijs, in de sector zorg & welzijn en bij de overheid is mooi. Maar leidt dat ook ergens toe? Tot een gelukkigere samenleving? In het 125-pagina’s tellende boek ‘Geluk werkt door’ laten de makers zien hoe werkgeluk in de publieke sector doorwerkt naar onze samenleving.
 
Wat is de betekenis van het leven? Een vraag die geestelijken, filosofen en wetenschappers dagelijks bezighoudt. Historicus Yuval Noah Harari schrijft in een essay voor The Guardian: “Met de opkomst van het individualisme en de teloorgang van de collectieve ideologieën, is geluk misschien wel onze opperste waarde geworden.” Zou geluk zich dan opwerpen tot onze collectieve betekenis van het leven? Als dat het geval is, is het opvallend hoe weinig we ons met dit domein bezighouden. Zelden stellen we ons de vraag wat het effect van ons handelen is op het menselijk geluk.
Dat geluk een thema is dat leeft, ondervond Driessen Groep met zijn boek ‘Werkgeluk’ uit 2017. Hoewel werkgeluk niet kan bestaan zonder levensgeluk, heeft Driessen een interessant fenomeen te pakken. Na het verschijnen van het boek had de organisatie het gevoel nog niet klaar te zijn. Want gelukkige mensen in de publieke sector zijn mooi, maar hun werkgeluk leidt ook ergens toe: geluk in onze samenleving. Precies dat wilde Driessen onderzoeken.
Samen met Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO) deed Driessen een uitgebreid literatuuronderzoek naar de vragen of ‘(werk)gelukkige medewerkers leiden tot betere resultaten in een organisatie’ en of ‘een kwalitatief hoogwaardige publieke sector leidt tot een gelukkigere samenleving’. Dit onderzoek vulde Driessen aan met onderzoek van Kantar TNS. De resultaten zijn verrassend, hoopvol en betekenisvol. Ze geven de bewijslast om te investeren in (werk)geluk van medewerkers. Want daar wordt de samenleving gelukkiger van. Al dit (wetenschappelijk) onderzoek zet Driessen extra kracht bij met gesprekken die de organisatie voerde met mensen die werken in en voor de publieke sector. Zij vormen voor Driessen het werkelijke bewijs voor de waarde die de publieke sector heeft voor ons allemaal. De organisatie hoopt dat het tweede boek ‘Geluk werkt door’, waarin het hele traject is weergegeven, helpt om het werkgeluk van medewerkers te vergroten, en dat het bijdraagt aan het geluk in onze samenleving.
 
In het boek staan onder andere:
• Uitgebreid literatuuronderzoek van de Erasmus Universiteit naar hoe werkgeluk in de publieke sector leidt tot een gelukkigere samenleving.
• Aanvullend onderzoek van Kantar TNS over het effect op geluk binnen overheid, onderwijs en zorg & welzijn.
• Fotoreportages in de moestuin van Jenaplanschool Antonius Abt, het Nederlands Openluchtmuseum, Penitentiaire Inrichting Almelo en woonzorgcomplex De Baersdonck.
• Interviews met geluksgemeente Schagen, natuurorganisatie IVN en het Sociaal Innovatie Centrum Werkgeluk.
• Columns van filmjournalist Dana Linssen, oud-minister Frank van Massenhove, zorgbestuurder Peter van Haren en onderwijsgoeroe Marcel van Herpen.
 
Het is een prettig leesbaar boek. Niet alleen schoolleiders hebben er wat aan. Iedereen in het onderwijs zou het moeten lezen. Dus ook leraren, teamleiders, bestuurders, hrm-medewerkers, et cetera. En het boek is kosteloos aan te vragen. Ik zou zeggen: doen! Want wat zou het toch mooi zijn als we samen kunnen werken aan meer ­werkgeluk. _
 
Jeroen Driessen, CEO van Driessen Groep, houdt een plenaire sessie over werkgeluk als sleutel tot succes tijdens het AVS-congres ‘Leiderschap in 4D’ op 15 maart 2019 in Nieuwegein. Het verhaal van een familiebedrijf dat al 25 jaar bezig is met werkgeluk van haar medewerkers. www.avs.nl/congres2019
 
 
Hoe werkgelukkig ben jij? Test het hier: www.testjewerkgeluk.nl
 
Geluk werkt door. Hoe werkgeluk in de publieke sector bijdraagt aan ons geluk. Driessen Groep, 2018, www.driessen.nl/gelukwerktdoor (gratis aanvragen)

Gerelateerd nieuws

  • Onderwijsraad: het onderwijs moet inclusiever

  • Monitor Hybride onderwijs: reflectie op afstandsonderwijs

  • Sterke schoolleiders belangrijk punt voor politieke verkiezingsprogramma’s

  • Vernieuwde Canon van Nederland gepresenteerd