De Kamer wil dat het geld voor betere ventilatie op scholen al dit jaar kan worden uitgegeven. Een meerderheid stemde in met het voorstel daartoe van Groenlinks en de PvdA tijdens het coronadebat op 14 juli.

De Kamer debatteerde met minister-president Rutte, minister De Jonge (Volksgezondheid) en minister Van Ark (Medische Zorg) over het coronabeleid. Wilders (PVV) gaf aan dat hij vindt dat het kabinet ventilatie tot topprioriteit moet maken, nu er weer veel mensen besmet zijn geraakt. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld wilde weten of een deel van het budget voor 2022 en 2023 voor betere ventilatie op scholen naar voren kan worden gehaald. Zij wijst erop dat nog lang niet alle scholen dit op orde hebben.

Het demissionaire kabinet stelde afgelopen najaar 360 miljoen euro beschikbaar om het binnenklimaat op scholen te verbeteren. De belangstelling daarvoor is zo groot, dat het budget van 100 miljoen euro voor dit jaar al zo goed als op is. De rest van het bedrag is bedoeld voor de jaren daarna.

Demissionair premier Mark Rutte erkende dat dit jaar ‘enkele tientallen miljoenen’ meer nodig lijken te zijn, en dat het dan ‘logisch’ lijkt om budget voor de komende jaren naar voren te halen. Maar dat is volgens hem ’te simpel gedacht’. Er wordt bijvoorbeeld nog gekeken of de huidige regeling verbeterd kan worden.

Ventilatie of eigenlijk het zorgen voor frisse lucht wordt het vierde punt naast handen wassen, afstand houden en testen bij klachten, stelt premier Rutte vast.

Gerelateerd nieuws