Het kabinet maakt geen extra geld vrij om segregatie in het onderwijs tegen te gaan. Dat bevestigt staatssecretaris Sander Dekker in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerleden Manja Smits en Sadet Karabulut.

De twee Tweede Kamerleden van de SP hadden Dekker vragen gesteld naar aanleiding van het besluit van de gemeente Tilburg om de pilot 'In de buurt naar school' stop te zetten. Volgens die gemeente had die pilot niet het beoogde effect en was de samenstelling van witte, zwarte en gemengde scholen niet veranderd op de Tilburgse basisscholen.

Dekker benadrukt dat het besluit om te stoppen met de pilot van de gemeente is en niet van hem. Volgens de staatssecretaris is het “een mooi streven dat iedere leerling in de wijk naar school gaat”, maar wijst er ook op dat ouders een vrije schoolkeuze hebben 'waardoor de kinderen ook buiten de wijk naar school kunnen gaan.’

Op de vraag of het kabinet segregatie in het onderwijs weer op de agenda zet, reageert Dekker ontkennend. De inzet op kwaliteit op scholen zou voldoende moeten zijn. “Het kabinet investeert nog steeds fors in het wegwerken van achterstanden in het onderwijs”, aldus Dekker. De staatssecretaris is van mening dat kwaliteitsverbetering van het onderwijs en het wegwerken van taalachterstanden de beste manier is om integratie te bevorderen en segregatie tegen te gaan.
 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws