De moord op de Franse leraar Samuel Paty heeft veel losgemaakt, ook in Nederland. “We moeten in de klas gesprekken kunnen blijven voeren over de verschillen in culturen, de verschillen in diverse religies en ook de uitwassen die dat met zich meebrengt. Juist dat is de kracht van ons onderwijs”, aldus Rudmer Heerema, onderwijswoordvoerder van de VVD.
Onlangs werd Frankrijk opgeschrikt door de gruwelijke moord op leraar Samuel Paty. Vermoord, omdat hij zijn leerlingen wilde onderwijzen over de vrijheid van meningsuiting. Deze daad is afschuwelijk en ik hoop zo dat we dit soort radicale daden in ons land nooit, maar dan ook nooit zullen meemaken. Want leraren moeten kunnen blijven zeggen wat ze denken en ook de lastigere religieuze onderwerpen bespreekbaar blijven maken. Maar ook in Nederland zien we dat deze vrijheid onder druk staat. In Rotterdam moest een leraar onderduiken vanwege een cartoon die al enkele jaren in zijn lokaal hing. En de leerlingen die hem bedreigden konden gewoon naar school blijven gaan. Ik heb niets anders dan verbijstering voor leerlingen die hun eigen docent bedreigen. De man of vrouw die zich elke dag inspant om hen verder te helpen op weg naar een mooie plek in onze maatschappij. Deze leerlingen moeten gestraft en aangepakt worden, zodat de docent gewoon zijn belangrijke werk kan blijven doen en niet op de vlucht hoeft te gaan voor idiote bedreigingen.
Paty toonde zijn leerlingen dat de vrijheid van meningsuiting heel ver gaat en dat je daarbij zelfs een mening kan hebben die anderen kwetst. Hij liet daarmee zien dat dit een groot goed is. Ook in ons land is die vrijheid gelukkig zo groot. En natuurlijk zal een leraar altijd rekening houden met de gevoeligheden die bepaalde onderwerpen in zijn of haar klas oproepen. Dat zit immers in het DNA van iedere leraar: het beste willen voor je leerlingen.
Helaas zie ik de laatste tijd vaker dat radicale invloeden hun pijlen op ons onderwijs richten. Ik kaart dat keer op keer aan bij minister Slob en verwacht van hem niet alleen veroordelende woorden maar ook daden. Want wij moeten in de klas gesprekken kunnen blijven voeren over de verschillen in culturen, de verschillen in diverse religies en ook de uitwassen die dat met zich meebrengt. Juist dat is de kracht van ons onderwijs. Dit zullen vaak lastige gesprekken zijn, zeker gezien de toenemende diversiteit in achtergrond van leerlingen. Maar wij moeten die gesprekken over controversiële thema’s niet schuwen, want dan laten we de oren hangen naar diegenen die hun radicale wil ook aan ons onderwijs willen opleggen.
Schoolleiders en -bestuurders moeten in mijn ogen dan ook vierkant achter hun leraren gaan staan en juist de leerlingen aanpakken. Het mag niet zo zijn dat er ook in onze klaslokalen een giftige sfeer ontstaat, waarbij leraren op moeten letten wat ze wel en niet kunnen zeggen. Laat staan dat ze daarvoor bang moeten zijn. Ik hoop dan ook dat schoolleiders en -bestuurders keer op keer uitspreken dat ze achter hun leraren staan en radicale ideeën afwijzen. Alleen dan houden we die enge gedachtes buiten de deur. Want we moeten nooit wijken voor dit soort terreur, niet buiten maar zeker ook niet ín ons klaslokaal.
Reageren? Mail naar r.heerema@tweedekamer.nl
Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.