Wat heb je nodig om je vak goed te kunnen uitoefenen? Wat moet er in de toekomst op de agenda van schoolleiders staan? De ‘Toekomstagenda Schoolleiders’ staat centraal tijdens het symposium ‘Schoolleiders van de toekomst’ dat plaatsvindt op 16 januari in de Brabanthallen in Den Bosch tijdens de KindVak.

Nu is hét moment dat schoolleiders zelf mogen aangeven hoe zij de toekomst van hun vak zien, en wat zij daarvoor nodig hebben. Wat is er nodig om het werk van schoolleiders interessant, beheersbaar en de moeite waard te houden? Diverse organisaties, waaronder de AVS, geven elk op hun eigen manier invulling aan de ‘Toekomstagenda Schoolleiders’. Alle ideeën en suggesties op landelijk niveau worden met elkaar gedeeld op www.deleiderschapsagenda.nl. Het symposium, georganiseerd door de AVS, is hier een concreet onderdeel van. Diverse experts delen hun visie.

Zo vertelt landelijk bestuurlijk aanjager en voormalig wethouder én basisschooldirecteur René Peeters over de noodzakelijk verbinding in het eco-systeem van kinderen. Ernst-Jan Stigter, ceo van Microsoft, spreekt over het belang vanuit ondernemend Nederland en co-creatie met het bedrijfsleven. Volgens de Microsoft-voorman heeft Nederland alle eigenschappen om het icoon van digitale transformatie te worden. “Juist door samen te werken, verbindingen te zoeken en groots te denken, kunnen we het onmogelijke mogelijk maken”, aldus Stigter. In de toekomst ziet hij Nederland als wereldspeler op het gebied van digitale transformatie en in de adoptie van (Cloud)technologie. ”Een land waar het onderwijssysteem is ingericht op de snelheid van innovatie en waar kinderen worden opgeleid voor banen van de toekomst.” Inspirator Koos Stienstra, oprichter van Intraverte, neemt je mee in positief onderwijs, een tool die helpt om in het sociale domein de verbinding te zoeken tussen de diverse kinddiensten. Na plenaire inleidingen werk je in groepen aan een Toekomstagenda voor schoolleiders.

In de middag zijn er diverse rondetafelgesprekken over de ontwikkeling van onderwijs, het leren van kinderen en de toekomst van schoolleiders.

Parallel aan dit symposium is er een Kindersymposium onder het motto: vraag het de kinderen zelf. De kinderen hebben een eigen programma waar zij de vraag oppakken over de toekomst, de toekomst van de school en wat zij verwachten van een leraar en hun leidinggevende. Deze input koppelen de kinderen daarna terug aan de professionals en experts. Voorvechter van kinderemancipatie Prinses Laurentien gaat in gesprek met juf Daisy Mertens, die afgelopen jaar werd genomineerd voor de titel ‘Beste docent van de wereld’ en die kinderemancipatie dagelijks met haar leerlingen in praktijk brengt.

Links

Gerelateerd nieuws

  • Onderwijsraad: het onderwijs moet inclusiever

  • Monitor Hybride onderwijs: reflectie op afstandsonderwijs

  • Sterke schoolleiders belangrijk punt voor politieke verkiezingsprogramma’s

  • Vernieuwde Canon van Nederland gepresenteerd