Fransen lovend over Nederlandse onderwijsaanpak

We nemen graag schoolleiders mee op studiereis, maar andersom gebeurt ook. Van 26 tot en met 29 maart hebben we Franse schoolleiders en onderwijsinspecteurs uit Parijs mogen verwelkomen voor een werkbezoek! Het contact ontstond tijdens de ESHA biënnale in Dubrovnik.

Ook in Frankrijk schoolleiderstekort

Een van de eerste dingen die opvielen, waren de sterke gelijkenissen tussen de uitdagingen waar zowel Frankrijk als Nederland mee te maken heeft; het lerarentekort, het schoolleiderstekort en de veranderende maatschappij. Er was één opmerkelijk verschil: terwijl in Frankrijk zij-instromers niet de mogelijkheid hebben om schoolleider te worden, is dit gelukkig wél het geval in Nederland!

Tijdens deze enerverende dagen stonden vier essentiële thema’s centraal: kansengelijkheid, duurzaamheid, burgerschap en tweetaligheid. Angélica Pardoen van OCW en Jeroen Paul Nijmeijer van SKB wisten onze Franse gasten te boeien met hun kijk op kansengelijkheid en burgerschap, en hoe deze aspecten naadloos zijn geïntegreerd in het Nederlandse onderwijssysteem.

Niet alleen dat, ook kregen onze bezoekers een kijkje in het inspectiekader van Nederland. Tessie Kuiper, coördinator internationale samenwerking bij de inspectie, verzorgde een presentatie hoe het toezichtkader in Nederland is opgebouwd.

Uiteraard namen we onze Franse gasten mee op een reis naar twee Nederlandse scholen – het Huygens Lyceum in Eindhoven en het Kindcentrum Rijnvliet in Utrecht. De Franse delegatie was onder de indruk van de innovatieve concepten en duurzame schoolgebouwen die ze te zien kregen, hoe zelfstandig de Nederlandse leerlingen zijn en hoe serieus ze projecten over burgerschap en kansengelijkheid aanpakken.

Het hoogtepunt van hun bezoek?

De openheid en positieve sfeer die ze overal tegenkwamen in het Nederlandse onderwijs. Onze Franse collega’s roemden ons vanwege de blije, gelukkige leerlingen en de inclusieve sfeer binnen de scholen.

Natuurlijk hebben we ook een kijkje gegeven in de unieke structuur van AVS en onze rol in het Nederlandse onderwijslandschap. Beleidsadviseur Lambert van der Ven en cao-onderhandelaar Frank Koelen hebben met passie gesproken over onze schoolleidersacademie én vakvereniging en de uitdagingen en kansen binnen het Nederlandse onderwijs.

Vanuit AVS zijn we blij dat we kunnen bijdragen aan de kennis en ervaring van onze collega’s uit Frankrijk. Zo bouwen we samen aan een sterker, grenzeloos en inspirerend onderwijs!