Forse uitbreiding techniekprogramma basisonderwijs

Het Programma Verbreding Techniek in het Basisonderwijs (VTB) verloopt succesvol en wordt daarom flink uitgebreid. Vanaf schooljaar 2006-2007 kunnen nog eens 800 scholen voor het primair onderwijs meedoen aan het programma. En vanaf 2008-2009 geldt dat voor 2500 basisscholen. Elke school ontvangt 12.000 euro om techniek en wetenschap in het lesprogramma te integreren.

Dit maakte minister Van der Hoeven onlangs bekend. Voor dit programma is in totaal 37 miljoen euro beschikbaar. Het bedrijfsleven draagt daarnaast nog 12 miljoen euro bij. Het Programma VTB is bedoeld om leerlingen op jonge leeftijd al te interesseren voor techniek. In de zomer van 2006 organiseert het programmabureau samen met enkele universiteiten drie masterclasses van twee dagen waarin leerkrachten basisonderwijs voorbeelden krijgen aangereikt, die ze kunnen gebruiken in hun eigen lessen.

Meester hoe werkt het?
In het kader van het Programma VTB ontwikkelden de AVS en het programmabureau ook het project Meester hoe werkt het? Vanaf februari van dit jaar zijn technici uit het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen opgeroepen eenvoudige lesprogrammas te creren voor leerlingen tussen de 8 en 12 jaar oud. De inzenders van de beste lesprogrammas krijgen ieder een prijs van 5000 euro. Tijdens het AVS congres op 27 april aanstaande worden de inzendingen gepresenteerd. Een kinderjury bepaalt ter plaatse welke door een volwassenjury genomineerde inzendingen uiteindelijk de hoofdprijzen in de wacht slepen. De prijswinnaars worden beloond tijdens een korte, maar wervelende show van Ernst, Bobbie en de rest.

Kijk voor meer informatie over techniek in het basisonderwijs op: http://www.programmavtb.nl/ en http://www.meesterhoewerkthet.nl/

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.