Forse kwaliteitsverschillen pabo’s

Nu alle keurmerkaanvragen zijn afgehandeld, formuleerde het Onderwijsblad (AOb) de pabo-ranglijst 2010, met daarin grote kwaliteitsverschillen. Bij de beste pabo´s bedienen docenten 18 tot 21 studenten; bij de zwakste opleidingen geeft één docent 26 tot 30 studenten les.

Vooral de provincie Noord-Holland scoort laag in het AOb-onderzoek. De twee Amsterdamse lerarenopleidingen basisonderwijs staan helemaal onderaan de ranking. Vlak daarboven staan de zes pabo´s van Hogeschool Inholland, waaronder de opleidingen in Haarlem en Alkmaar. De Amsterdamse Ipabo, die ook een vestiging in Alkmaar heeft, kreeg eind vorig jaar, ondanks een herkansing, geen keurmerk van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). De deskundigen die de opleiding in oktober vorig jaar opnieuw onderzochten, ontdekten dat het er rommelig aan toe gaat bij het toetsen en beoordelen. De pabo van de Hogeschool van Amsterdam sleepte na een herkansing wel het keurmerk in de wacht. Toch eindigt ook de tweede Amsterdamse pabo onderaan de ranglijst, dankzij zwakke scores op vier andere belangrijke kwaliteitsindicatoren.

Meer informatie: http://www.aob.nl/

 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.