Voetbaltrainer Foppe de Haan is spreker op het AVS Schoolleiderscongres ‘Kracht!’ op vrijdag 20 maart in Nieuwegein.

Foppe de Haan stond jarenlang aan het roer bij SC Heerenveen. Met zijn voetbalteam stond De Haan twee keer in de finale van de KNVB-beker en plaatste hij zich in 2000 voor de Champions League. Ook won hij twee Europese titels met Jong Oranje. Als succesvolle coach weet hij veel van motivatie, teambuilding en samenwerking. De Haan heeft ook in het onderwijs gewerkt en is begonnen als gymnastiekleraar in Enschede.

Foppe de Haan

 “Ik vind dat de coach niet vooraan hoort te staan, maar de coach is wel de grote dirigent achter het team”, aldus De Haan. “Het is belangrijk om de jongens erbij te betrekken, om hen deelgenoot te maken. Als het team zich betrokken voelt, dan loop je met zijn allen achter hetzelfde doel aan.” Volgens Foppe vorm je een ideaal team als de cultuur van het team door iedereen gedragen wordt en spelers elkaar daar ook op aan durven te spreken. “Een goed team is een veilig team, waarin mensen mogen zijn wie zij zijn. Een team waarin mensen ook hun kwetsbare kanten durven te laten zien. Een team waarin je elkaar kent en steunt, waarin je niet wordt aangevallen en elkaar niet afvalt.”

Foppe ziet de schoolleider ook als een coach. “De schoolleider heeft te maken met verschillende leerkrachten en die moeten allemaal dezelfde kant op willen. Het is de taak van de schoolleider om te zien wat er binnen de school gaande is, wat er leeft. Ook informeert hij mensen en geeft hij de gelegenheid om een eigen inbreng te leveren. En hij kijkt hoe hij van het team een hecht team maakt: hoe maak je elkaar sterk?”

“Onderwijs is topsport”, meent De Haan. “Als je de kenmerken van topsport op het onderwijs legt, dan betekent het dat je altijd onderweg bent naar ‘beter worden’. Je zult je altijd moeten blijven ontwikkelen: je hebt geen keus, want anders raak je achter.”

Programma
Het programma van het Schoolleiderscongres is zo goed als rond en binnenkort te vinden op de website van de AVS. Je kunt je nu wel al inschrijven voor het congres en profiteren van een aantrekkelijke vroegboekkorting (tot en et 16 februari).
 

AVS Schoolleiderscongres Kracht!

Links

Gerelateerd nieuws