Vanaf aanstaande vrijdag zijn er in Nederland flinke versoepelingen van de coronamaatregelen, zo heeft het kabinet vandaag besloten. Deze versoepelingen hebben ook aanzienlijke gevolgen voor de organisatie van het onderwijs. Zo zijn vanaf vrijdag 18 februari geen looproutes, gespreide pauzes en cohorteringen meer nodig. Ouders zijn dan ook weer welkom in de school en het wordt weer mogelijk om teamvergaderingen op school te houden. “Aanstaande vrijdag is een dag voor de voorjaarsvakantie van regio Noord. Om dan nog alle maatregelen om te gooien zal voor sommige scholen lastig zijn. Zij kunnen het ook invoeren na de voorjaarsvakantie.”

Het isolatieadvies na besmetting wordt ook per 18 februari ingekort van zeven naar vijf dagen en het quarantaine-advies van veertien naar tien dagen. Dit kan hopelijk de druk op het tekort aan leerkrachten ten gevolge van quarantaine mogelijk enigszins verlichten. Ondanks dat zal dit de komende periode nog veel aandacht vragen van schoolleiders. Want met het hoge aantal besmettingen, zal de uitval van leerkrachten ook hoog blijven. De onderbreking door de voorjaarsvakantie geeft hopelijk weer wat lucht hierin.

Vanaf 25 februari vervalt dringend advies mondkapjes

Naast de versoepelingen die deze week al ingaan geldt er vanaf 25 februari geen dringend advies meer voor het gebruik van mondkapjes in de school en geldt de anderhalve meter maatregelen niet langer. “De AVS heeft opgeroepen om het voor schoolleiders werkbaar te maken en versoepelingen zoveel mogelijk in één keer door te voeren, maar doordat het landelijke versoepelingen betreft is dit niet mogelijk”, aldus AVS-voorzitter Ingrid Doornbos. Het blijft mogelijk voor leerkrachten en andere teamleden die zich willen beschermen om een mondkapje te blijven dragen. 

Open dagen, zwangere leerkrachten en leerlingenvervoer

Het is mogelijk om open dagen op de gebruikelijke manier te organiseren. De 28 wekenregeling voor zwangere leerkrachten blijft van kracht. En voor het leerlingenvervoer, met name binnen het speciaal onderwijs, gelden dezelfde maatregelen als in het openbaar vervoer. Daar blijven de regels zoals die nu zijn. Zo blijft het daar verplicht om een mondkapje te dragen.

Zelftesten blijven

De zelftesten blijven beschikbaar voor het onderwijspersoneel en leerlingen in groep 6, 7 en 8 van de basisschool en leerlingen in het voortgezet onderwijs. Vanaf 1 maart kunnen er zelfs meer zelftesten worden aangevraagd, ook voor de onderbouw, bijvoorbeeld voor ouders voor wie de zelftesten door een smalle beurs niet betaalbaar zijn. De AVS heeft hiertoe de laatste weken meermaals toe opgeroepen.

Op de website van Rijksoverheid staan alle maatregelen. Later deze week verschijnt op de website van de AVS en in de nieuwsbrief een servicedocument waarin alle details precies vermeld staan.

Gerelateerd nieuws