Extra afnameweek voor digitale doorstroomtoets

Demissionair minister Paul biedt scholen een extra week om de doorstroomtoets digitaal af te nemen. Eerder pleitten AVS en de PO-Raad voor het toevoegen van een extra afnameweek. AVS is blij met de praktische tegemoetkoming aan de bezwaren uit de onderwijspraktijk.

Minister Paul geeft aan dat het belangrijk is dat leerlingen op tijd en op een goede manier in groep 8 de doorstroomtoets kunnen maken. Tegelijkertijd is er begrip voor het feit dat kinderen in het zuiden van het land willen genieten van het carnaval. Ook bij AVS ontvingen we veel signalen dat de doorstroomtoets en carnaval op school zich niet laten combineren. Door de extra afnameweek kunnen leerlingen zich nu in alle rust voorbereiden op de doorstroomtoets.

De afnametermijn duurt door de verruiming dit schooljaar van 29 januari tot en met 18 februari. Binnen die periode kiezen scholen zelf op welke twee dagdelen ze de doorstroomtoets afnemen. De veranderingen gelden dit schooljaar alleen voor de digitale toets. Voor de papieren toetsen geldt dat deze altijd door alle leerlingen tegelijk moeten worden gemaakt, om te voorkomen dat vragen en antwoorden uitlekken. Naar geschikte data voor de volgende jaren wordt nog gekeken.