Evidence informed werken? Leer meer op het Schoolleiderscongres

Het AVS Schoolleiderscongres op 17 maart in DeFabrique in Utrecht krijgt steeds meer vorm. Een nieuw toegevoegde sessie in het programma is ‘De school als werkplaats’ van schoolleider Eva Naaijkens van de Alan Turingschool in Amsterdam over evidence informed werken. Wil je deze wetenschappelijke manier van lesgeven ook op jouw school realiseren en alles weten over een goede kwaliteitsaanpak? Meld je dan snel aan voor het congres.

Naaijkens schreef, samen met Martin Bootsma, het boek ‘En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?’ Dit boek beschrijft een kwaliteitsaanpak voor scholen waarbij onder andere de meest gangbare en ondersteunende processen zo eenvoudig en functioneel mogelijk vastgelegd worden. Naast een goed fundament, de kwaliteitsaanpak, is er ook een goede kwaliteitscultuur nodig om goed onderwijs te verzorgen en leerlingen het onderwijs te bieden dat zij nodig hebben. Leraren maken vanuit een gedeelde visie onderwijs, werken op verschillende manieren met elkaar samen en ontwikkelen samen vaste ritmes en routines die ervoor zorgen dat leraren schoolbreed met elkaar kunnen samenwerken.

De rol van de schoolleider is cruciaal binnen het vormgeven van deze kwaliteitscultuur. Waar haal je als schoolleider de tijd vandaan om dit te realiseren? Hoe werk je evidence informed, voer je een nieuwe aanpak in, hoe doe je een interventie, hoe ga je om met professionele ruimte en autonomie?  In ‘de school als werkplaats’ helpen leraren elkaar om het vakmanschap te ontwikkelen en te verbeteren en dit leidt tot meer werkplezier en beroepstrots.

Dat deze wetenschappelijk onderbouwde manier van werken bij het onderwijs hoort, is voor Naaijkens een uitgemaakte zaak, zei ze eerder in het onderwijsvakblad KADER. “Onderwijs ís leren. Onze eigen houding als schoolleider en die van de leerkracht moet dat ook zijn. Wat doen we en kunnen we dat verbeteren? Evidence informed werken hoort het hart van je kwaliteitscultuur te zijn.”

Eva Naaijkens geeft je tijdens haar sessie inzichten en praktische adviezen mee om samen met je team nog beter onderwijs te maken. Wil jij deze sessie ‘De school als werkplaats’ bijwonen? Bestel dan nu congrestickets met vroegboekkorting!

Meer informatie over het AVS Schoolleiderscongres