Europese eTwinning prijs voor Zaanse docent

Dennis Jurhil, docent Engels van het St. Michael college in Zaandam, heeft in Wenen ‘eTwinning Award for Cultural Heritage’ ontvangen, een runner-up prijs in de categorie 13-19 jaar. Zijn project is gekozen uit 1.572 inzendingen.

Om scholen in de verschillende landen met elkaar bewuster te maken van het rijke culturele erfgoed in Europa, heeft de Europese Commissie de ‘eTwinning Awards for Cultural Heritage’ gesponsord. eTwinning-projecten die zich in 2018 met dit thema bezighielden, kwamen in aanmerking voor twee leeftijdscategorieën: 6-12 jaar en 13-19 jaar. Op de slotconferentie van het Europees Jaar van het cultureel erfgoed #EuropeForCulture, vond de feestelijke uitreiking van de awards plaats.

In de Engelse les van 3 vwo ontwierp docent Dennis Jurhill een interactieve kaart waarop het rijke Europese culturele erfgoed te zien is. De klas heeft via eTwinning samengewerkt met scholen in Slowakije, Spanje, Griekenland, Italië en Frankrijk. De communicatie tussen de scholen in de zes landen ging vooral via e-mail en de beveiligde app Conversations.

Jurhill: “Mijn leerlingen hebben presentaties gehouden over cultureel erfgoed uit de andere landen. Onze leerlingen konden als expert over het Nederlands erfgoed de andere leerlingen helpen. Het is een soort Google Maps geworden met informatie over alle plekken van cultureel erfgoed.” Jurhill heeft de presentaties van de leerlingen gefilmd, die staan op een beveiligde YouTube omgeving en zijn gekoppeld aan de kaart.

Jurhill gaat zijn project nu ook met andere klassen uitvoeren, waaronder de tweede klas vwo.

Negen op de tien Europeanen vinden dat cultureel erfgoed op school moet worden onderwezen. Daarom was 2018 uitgeroepen toto het Europees Jaar van het cultureel erfgoed.

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.