Op het AVS Schoolleiderscongres op vrijdag 18 maart gaat een sessie over ethische dilemma’s van schoolleiders. Met welke dilemma’s worstel je dagelijks? Hoe maak jij je keuzes? Waar ligt voor jou de grens? De deelnemers gaan hierover in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Bekijk het filmpje. In Kader 6, die begin april uitkomt, komen deze en andere sessies ook aan bod. Ook inschrijven voor het congres? Meld je aan via www.avs.nl/congres

Wat doe je in situaties van huiselijk geweld, en de ouders vragen om overplaatsing van hun kind naar een andere school? Wat doe je als er weerstand is tegen de citotoets, in het kader van kansengelijkheid? Wat doe je als een leerplichtwet voor een individueel kind verkeerd uitpakt? Hoe ga je om met boze ouders of leerkrachten vanwege schoolsluitingen (lockdowns)?

Als schoolleider worstel je dagelijks met dilemma’s. Je hebt oog voor alle betrokkenen binnen en buiten de school; je wilt een optimale situatie creëren voor iedereen. Dagelijks sta je voor de uitdaging met beperkte middelen en tegengestelde belangen keuzes te maken. Waar ligt voor jou de grens waar je niet overheen gaat? En waarom ligt die grens daar?

Tijdens de sessie van het Schoolleidersregister PO op het AVS Schoolleiderscongres gaan de sprekers in op vier vormen van ethisch leiderschap (uit wetenschappelijk onderzoek voortgekomen) waar schoolleiders mee te maken hebben. Veelvoorkomende dilemma’s bespreken de deelnemers in groepjes. Samen kijken we of we handvatten voor ethisch leiderschap kunnen opstellen en of we daar de beroepsstandaard mee kunnen verrijken.

Gerelateerd nieuws