De ‘Toekomstagenda Schoolleiders’ staat centraal tijdens het symposium ‘Schoolleiders van de toekomst’ dat plaatsvindt op 16 januari in de Brabanthallen in Den Bosch tijdens de KindVak. Een van de sprekers is Microsoft-CEO Ernst-Jan Stigter.

Ernst-Jan_Stigter-social-media_0.jpg
Ernst-Jan Stigter, CEO Microsoft Nederland

Ernst-Jan Stigter gaat in op het belang vanuit ondernemend Nederland en co-creatie met het bedrijfsleven. We stelden hem vier vragen.
 
Waarom vind je het belangrijk op dit symposium te spreken?
“Als midden veertiger, aanjager van NL2025, CEO van Microsoft Nederland, en Voorzitter van NLDigital, voel ik een enorme verantwoordelijkheid, om in een steeds digitaler wordend tijdperk, onderwijs te laten aansluiten bij de arbeidsmarkt.”
 
Wat kunnen schoolleiders leren van het bedrijfsleven en andersom?
“Niemand kan meer alles weten (als dit ooit al zo zou zijn geweest) en nu dat conventionele silo’s en systemen om steeds meer integratie vragen om uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden is er een mindset nodig van samenwerking. Samenwerking in ecosystemen. Wij kunnen enorm veel van elkaar leren en hebben veel meer gemeenschappelijk dan wat men traditioneel zou verwachten.”
 
Wat is belangrijk voor de toekomst van het (leidinggeven in het) onderwijs? Welke rol spelen schoolleiders hierin?
“Leiding geven gaat over richting geven en samenwerken, en waarde creëren in het ecosysteem. De chronische behoefte ontwikkelen om elke dag weer iets nieuws te leren, op jouw tempo. Ruimte bieden om jezelf te zijn, en deze omgeving ook creëren voor je medewerkers, klanten en partners.”
 
Wat hebben schoolleiders en leraren volgens jou nodig om hun vak goed te kunnen uitoefenen? Wat mag er op de toekomstagenda voor schoolleiders niet ontbreken?
“Het vermogen om niet alles te willen weten, maar te weten hoe je waarde kunt creëren in een netwerk, als teamspeler.”
 
Toekomstagenda schoolleiders
Doel van het symposium is inspiratie en taal aanreiken voor de school van de toekomst en daarmee de Toekomstagenda schoolleiders en de politieke agenda te vullen. Andere sprekers zijn: landelijk bestuurlijk aanjager en voormalig wethouder én basisschooldirecteur René Peeters (over de noodzakelijk verbinding in het eco-systeem van kinderen) en inspirator Koos Stienstra, oprichter van Intraverte (over positief onderwijs, een tool die helpt om in het sociale domein de verbinding te zoeken tussen de diverse kinddiensten). Na plenaire inleidingen werk je in groepen aan een Toekomstagenda voor schoolleiders.
 
Rondetafelgesprekken
In de middag zijn er diverse rondetafelgesprekken over de ontwikkeling van onderwijs, het leren van kinderen en de toekomst van schoolleiders.
 
Kindersymposium
Parallel aan dit symposium dat plaatsvindt tijdens de KindVak is er een Kindersymposium onder het motto: vraag het de kinderen zelf. De kinderen hebben een eigen programma waar zij de vraag oppakken over de toekomst, de toekomst van de school en wat zij verwachten van een leraar en hun leidinggevende. Deze input koppelen de kinderen daarna terug aan de professionals en experts. Voorvechter van kinderemancipatie Prinses Laurentien gaat in gesprek met juf Daisy Mertens, die afgelopen jaar werd genomineerd voor de titel ‘Beste docent van de wereld’ en die kinderemancipatie dagelijks met haar leerlingen in praktijk brengt.

Links

Gerelateerd nieuws