Elke school een TOPschool

Op 7 november werd de Nederlandse vertaling van “Every school a great school” van David Hopkins gepresenteerd. Dit gebeurde tijdens de AVS-conferentie Elke school een TOPschool. Sprekers waren professor David Hopkins, schoolleider Trish Franey en onderwijsadviseur Jan Jutten. Jos Hagens, dagvoorzitter en vertaler van het boek `Elke school een TOPschool´, overhandigde het eerste exemplaar van dit boek aan David Hopkins.

In het boek wordt duidelijk dat elke school een TOPschool kan worden en wordt uitgewerkt hoe dat kan lukken. Met name worden de vier hefbomen (persoonlijk leren, professioneel onderwijzen, samenwerken en netwerken, slimme verantwoording) uitgewerkt  en wordt de doorslaggevende rol van leiderschap zichtbaar gemaakt.

AVS-adviseur Jos Hagens was meteen gegrepen door de inhoud van het boek toen hij het las. Hagens: “Toen ik hoofdstuk drie uit had mailde ik David Hopkins al dat ik zeer geïnteresseerd was in zijn boek en het belang ervan zag voor het Nederlandse onderwijs. In januari 2008 ontmoette ik Hopkins voor het eerst in Londen. We maakten afspraken om met duurzame schoolontwikkeling via zijn werkwijze aan de slag te gaan en hierover te blijven uitwisselen. Op het AVS-congres in april werd de afspraak tot samenwerking beklonken. De vertaling – wat een aardige klus was – heb ik, samen met collega´s, binnen een half jaar afgerond. Ik ben trots op het resultaat.”

Het boek “Elke school een TOPschool” omvat 206 pagina´s en is als AVS-uitgave te bestellen voor de prijs van EUR 47,50.

Meer informatie | Bestel deze publicatie

 

Congres
Hopkins, zelf fanatiek bergbeklimmer, trok in zijn inspirerende lezing een parallel tussen het bergbeklimmen en het onderwijs. “Onder de juiste condities kan je iets bijzonders bereiken. Avontuurlijke leiders (cq schoolleiders) creëren situaties waarin anderen (leerkrachten en leerlingen) zich optimaal kunnen ontwikkelen.” Een goedpresterende leerkracht heeft volgens Hopkins veel invloed op de prestaties van leerlingen. Schoolleiders moeten voor de juiste condities zorgen. Hij haalde kort de vier drivers voor systeemverandering aan: persoonlijk leren, professioneel onderwijzen, slimme verantwoording en netwerken & innovatie. In zijn boek staan deze drivers uitgebreid omschreven.

Engelse schoolleider Trish Franey vertelde het opmerkelijke verhaal van haar (vrouwelijk) leiderschap in een falende stadsschool in het Noord-Oosten van Engeland. Zij maakte van de `Hotwells´ basisschool een lerende school, waar onder andere samenwerken met andere scholen (aan veranderingen), leren van elkaar, optimisme, herkenning van (dagelijkse en wekelijkse) successen centraal staan. Kinderen worden betrokken bij leiderschapsgedrag, leren goede manieren en de betekenis van vertrouwen en respect. Ze houden elke dag in een boekje bij wat ze die dag geleerd hebben. Voor de kinderen is het geen probleem om al om half zeven ´s ochtends aanwezig te zijn, omdat enthousiaste `dinerlady´s´ zich hebben ontpopt als goede voetbalcoaches. Ze concludeerde dat het de taak van de schoolleider is de potentie van iedere leerkracht en leerling naar boven te halen.

Ten slotte gaf Jan Jutten van Stichting Duurzaam Leren een boeiend betoog over duurzaam leiderschap in het licht van de lerende school. Hij hamerde op het belang van `onze bijdrage´ in de ontwikkelingen van de school. Wat hebben kinderen uit 1998 nodig in 2008 om in 2018 optimale kansen te hebben in de samenleving? Een schoolleider moet zich regelmatig afvragen `doe ik wel de goede dingen?´ (moreel besef) Volgens Jutten kan je pas het systeem veranderen, als je het systeem snapt. En daarbij gaat het niet om het bestrijden van symptomen, maar het aanpakken van problemen. Duurzame (school)ontwikkeling vraagt om het vergroten van onze horizon, bij schoolleiders en bij de kinderen.

Meer informatie over de inhoud van de lezingen kunt u hieronder downloaden.

 Lezing van Hopkins (Let op! 7 MB)
 Lezing van Franey 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.