Elke leerling een eigen laptop vanaf groep 4

Openbare basisschool De Snippeling in Deventer beschikt sinds kort over 125 netbooks of e-books. Deze kleine laptops zijn aangesloten op het snelle glasvezelnetwerk van Deventer en moeten voor leerlingen vanaf zes jaar een aanvulling zijn op het reguliere onderwijs, onder meer om taalachterstanden in te halen.

Vanaf groep 4 kan iedere leerling op een eigen netbook meerdere keren per dag taal, rekenen of zaakvakken oefenen, stukjes schrijven of een toets maken. Ze krijgen op hun eigen niveau leerstof aangeboden en leerkrachten kunnen precies zien wat ze doen en hoe ver zij zijn. De netbooks worden gebruikt in combinatie met de elektronische leeromgeving (ELO); een vrij nieuw fenomeen in het basisonderwijs. Leerkrachten van de Snippeling worden vrijgesteld om de ELO te ontwikkelen, die ook vanuit huis te benaderen is. De ELO moet leerlingen en hun ouders stimuleren om er thuis mee door te gaan, om de – voornamelijk Turkse – ouders meer bij de school te betrekken. Zij krijgen meer inzicht in wat hun kind op school leert en kunnen ook samen oefenen. De Snippeling staat in de Rivierenwijk in Deventer, een Vogelaarwijk. Ongeveer 90 procent van de leerlingen is van allochtone afkomst. De school biedt vanaf het voorjaar voor ouders die de taal niet goed beheersen de mogelijkheid om Nederlandse les te volgen. Ook daarbij wordt gebruik gemaakt van de laptops. Het hele netwerk is begin februari officieel in werking gesteld. Schoolbestuur, provincie en gemeente betalen elk een deel. Volgens diverse media is De Snippeling hiermee de eerste digitale basisschool.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.