BNR Nieuwsradio interviewde AVS-voorzitter Petra van Haren op 19 juni over de verschillen tussen de diverse eindtoetsen. Bijvoorbeeld: volgens de Cito Eindtoets kan een leerling naar de havo, terwijl IEP of Route 8 een vwo-advies geeft. De score voor de toets heeft onder meer te maken met de taligheid ervan. Van Haren: “De vergelijkbaarheid van de toetsen is gewaarborgd, dat heeft het College voor Toetsen en Examens vastgesteld. Maar sommige leerlingen komen bij de ene toets beter tot hun recht dan bij een andere. Dit toont de relatieve waarde van de eindtoets aan. Als second opinion is het een goed instrument, maar het schooladvies blijft belangrijk.”

In de Volkskant en Metro gaf de AVS op 21 juni haar mening over het verschuiven van de eindtoets naar begin maart en het geven van een voorlopig schooladvies tussen 1 februari en 1 maart (tussen 15 april en 1 mei volgt het definitieve schooladvies). De AVS reageerde instemmend op de handhaving van de eindtoets als second opinion na het leidende schooladvies van de basisschool.

In EenVandaag sprak Van Haren op 8 juli over de personeelstekorten in het onderwijs. Het tekort aan schoolleiders is procentueel nog groter dan dat aan leraren. Bijna een op de twintig scholen dreigt zonder schoolleider te komen te zitten.

“Als we dat tekort niet oplossen, worden de overige problemen alleen maar groter”, aldus Van Haren. De AVS zet zich onder andere in voor een eerlijk salaris voor schoolleiders, dat recht doet aan de toenemende druk op de beroepsgroep.

Diverse media, waaronder NRC, de Volkskrant, BNR, RTLZ en Editie NL, interviewden via de AVS schoolleiders over het lerarentekort en hun inspanningen – ook in hun zomervakantie – om de formatie rond te krijgen.

Ook in EditieNL was er op 8 juli bij monde van de AVS-voorzitter aandacht voor het schoolleiderstekort én de toenemende juridisering in het onderwijs, naar aanleiding van het uitsluiten van een leerling van deelname aan de eindmusical.

Op 22 juli werd Petra van Haren opnieuw geraadpleegd door RTL 4, het AD en Hart van Nederland over een vader die via de rechter een IQ-test eiste voor zijn dochter, omdat hij twijfelde aan het schooladvies.

Gerelateerd nieuws