Eerste digitale AVS Schoolleiderscongres groot succes

De 25e editie van het AVS Schoolleiderscongres, op woensdag 21 april, werd dit jaar voor het eerst digitaal georganiseerd (vanuit De Meshallen in Wijchen). De reacties van deelnemers zijn positief: “Zeer waardevol congres, ook op deze manier (online).” En: “Goede organisatie, het was inspirerend, ik hoop iedereen volgend jaar weer live te zien!”

Zo’n twintig jubilarissen meldden zich nog voor het programma begon in het digitale platform. Zij wisselden veel herinneringen uit en ontvingen ter gelegenheid van hun 25-jaar lidmaatschap aan de vereniging een speldje. Onder hen ook oprichter Ton Duif.

Voorzitter Petra van Haren

Jaarrede voorzitter Petra van Haren

AVS-Voorzitter Petra van Haren opende het congres met een spetterende speech waarbij ze mede op basis van wetenschappelijke onderzoeken de meerwaarde van schoolleiders aantoonde. “Goede scholen hebben goede schoolleiders”. Ook riep ze op om de cruciale rol van schoolleiders door de politiek te verankeren in de wetgeving. “De huidige, minimale, tekst over de schooldirectie is achterhaald en past niet meer bij de ontwikkelingen die dit beroep heeft doorgemaakt. Ook dit hoort bij de toekomstagenda. Ik roep de minister en de politiek op, om in samenwerking met het veld, tot een aanpassing in de onderwijswetgeving te komen op dit punt.” Ook had ze bijzondere aandacht voor het 25-jarig bestaan van de vereniging met onder meer een video waarin schoolleiders vertellen wat de vereniging voor hen heeft betekend.

Video over 25 jaar AVS

Keynote Charles Wood en Remco Pijpers

Vanuit Londen nam Charles Wood de aanwezige schoolleiders op afstand mee in de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie (KI). Met KI kun je elke leerling voorzien van een eigen, zichzelf aanpassende leerroute. Zowel op school als via afstandsonderwijs. Per vak of juist vakoverstijgend. Het is uitermate geschikt bij een lerarentekort en kan bijdragen aan kansengelijkheid en het zelfvertrouwen van leerlingen bevorderen, aldus ontwikkelaar Charles Wood van Century Tech, die wereldwijd al veel succesvolle toepassingen zag in het onderwijs. Remco Pijpers van Kennisnet duidde zijn verhaal aan de Nederlandse situatie. Hij geeft een ethisch perspectief op digitalisering. Hoe kun je je als schoolleider voorbereiden op ethische dilemma’s?

Keynote over kunstmatige intelligentie

Verkiezing Innovatieve Schoolleider van het Jaar

Om goede initiatieven van schoolleiders te verzamelen en te belonen, organiseert de AVS voor het eerste jaar de verkiezing ‘Innovatieve Schoolleider van het Jaar’. Uit de nominaties heeft een vakjury een top 3 samengesteld, na gloedvolle voordrachten door collega’s en soms ook ouders en leerlingen. Tijdens het Online Schoolleiderscongres op 21 april 2021 kozen de deelnemers wie de uiteindelijke winnaar werd.

Aan het einde van de dag werd de winnaar bekendgemaakt: Margreet van Iterson, schoolleider Op ’t Hof – De Malsenburg, Tricht. Ze reageert online: “Ik ben helemaal sprakeloos. Wat een eer! Dankjewel!”

Meer dan 15 workshops en een informatiemarkt

Deelnemers konden daarna in twee ronden kiezen uit dertig workshops, zoals ‘Toekomstagenda Schoolleiders’, ‘Stop met onzin en doe wat de bedoeling is’, ‘wereldburgerschap’ en ‘cross mentoring’. Een paar reacties in de chat: “Goede, informatieve en inspirerende workshops. ” En: “Ik ben enthousiast over de workshop die ik gevolgd heb. Ik heb weer inspiratie. Dank!”

Ook was er een digitale informatiemarkt waar deelnemers in gesprek konden met onder meer E-wise, slo en Driessen. Ook konden deelnemers vragen stellen aan AVS-collega’s in de stand van de AVS of AVS Academie.

Spetterende afsluiting Kees van Amstel

Na de prijsuitreiking en afsluitende woorden zorgde cabaretier Kees van Amstel, die zelf als leraar in het onderwijs werkt en twee jaar schoolleider is geweest, voor de uitbrander. “Ik weet hoe zwaar u het heeft…”. Hij prikkelt de aanwezige online deelnemers met vragen (‘Is het een dankbaar beroep?’ ‘Hoe kijkt de buitenwereld naar de schoolleider?’ ‘Wanneer is mijn school een goede school?’), een ludiek filmpje en anekdotes. Een deelnemer in de chat: “Fantastisch verhaal van Kees. Dank voor een inspirerende dag. “

Handouts

Links