Het onderwijs van A tot Z. Van de A van Administratie, via de L van Luizenbaan naar de Z van Zwemles. Niek de Kruif schreef het boek ‘Een luizenbaan’ na ruim veertig jaar ervaring in het primair onderwijs als leerkracht, directeur, beleidsmedewerker, bestuurder én medeauteur van zestien afscheidsmusicals voor groep 8. Een lichtvoetige beschouwing van het basisonderwijs op een keiharde ondergrond.

Het boek van Niek de Kruif bestaat uit korte verhalen, goed voor samen honderd pagina’s. Het is gerubriceerd van A tot Z. Elke letter van het alfabet levert een of meerdere onderwerpen op. Herkenbaar voor iedereen die in het onderwijs werkt, onderwijs genoten heeft en voor hen die zich altijd verbazen over wat daar allemaal gebeurt.
Het is moeilijk een samenvatting te geven. De Kruif – wiens onderwijspassie voortkomt uit zijn ervaringen met duffe en uitgebluste leraren – pretendeert niet de oplossingen te hebben, maar beschrijft verhalen uit de praktijk. Met veel vaart, blijmoedigheid, humor en een relativerende blik. Of zoals hij zelf zegt: “Ik schreef geen wetenschappelijk werkje, maar zie om met een vette grimlach…”
Bijvoorbeeld in een verhaal over huisbezoek, waarbij De Kruif door de ouders te leren kennen, het kind veel beter begreep. Het verhaal eindigt met de opmerking: “Huisbezoeken zijn belangrijk! Je leert er snel en veel over de kinderen die aan jou zijn toevertrouwd. Voer huisbezoeken bij jouw organisatie in als ze nog niet bestaan.” Een tweede verhaal over dit onderwerp, waarbij hij gegijzeld wordt door een herdershond, eindigt De Kruif met de opmerking: “Huisbezoeken zijn soms levensgevaarlijk! Schaf ze af in het belang van de veiligheid van je personeelsleden.”
Bij het boek zitten ook een aantal kaarten met teksten die een goede indruk geven van de stijl waarin het is geschreven. Zoals: “Zit zij in het onderwijs? En zij kon zo goed leren…” Of: “Het hele Nederlandse onderwijs is er bij gebaat als het ministerie van Onderwijs de komende tien jaar wordt gesloten.”
Het is een ontspannen uitgave om af en toe een verhaaltje uit lezen. Sommigen zullen geraakt worden en alle verhalen achter elkaar willen lezen. Een aanrader als cadeau en/of om zelf te lezen in de vakantie. “Een luizenbaan’ is extra interessant voor schooldirecteuren en leerkrachten die achter de geheime handleidingen van bestuurders willen komen”, is te lezen op de website. Wie nu nog niet nieuws­gierig is?
 
Een luizenbaan. Handboek voor de bestuurder basisonderwijs. Niek de Kruif, augustus 2018, www.eenluizenbaan.nl

Gerelateerd nieuws

  • Onderwijsraad: het onderwijs moet inclusiever

  • Monitor Hybride onderwijs: reflectie op afstandsonderwijs

  • Sterke schoolleiders belangrijk punt voor politieke verkiezingsprogramma’s

  • Vernieuwde Canon van Nederland gepresenteerd