Eén derde basisscholen reserveert vaste plek voor wetenschap en techniek

De belangstelling om deel te nemen aan het Programma Verbreding Techniek Basisonderwijs (VTB) is zeer groot. Uit de ruim 1.300 aanmeldingen zijn uiteindelijk 600 scholen geselecteerd die in aanmerking komen voor de stimuleringsbijdrage. Er wordt 30 miljoen euro geïnvesteerd in het programma, waar nu in totaal 2.500 scholen aan mee doen: een derde van alle basisscholen in Nederland.

Techniekonderwijs is meer dan een stroomkring bouwen of een bouwplaat in elkaar zetten. Het leert kinderen vooral ontwerpen, onderzoeken en ontdekken. Techniek op de basisschool is dan ook beter te omschrijven met de term `wetenschap en techniek´. Net als hun bijna 2.000 voorgangers krijgen de 600 nieuwe VTB-scholen drie jaar de tijd om wetenschap en techniek in hun programma, organisatie en onderwijsbeleid te integreren. Zij ontvangen een financiële bijdrage van 12.000 euro (in vier termijnen) en krijgen begeleiding van een steunpunt in hun regio. Daarnaast is er vanuit de landelijke organisatie informatie en voorbeeldmateriaal beschikbaar. VTB is een programma van het Platform Bèta Techniek, dat wil zorgen voor goede beschikbaarheid van bètatechnici.

Meer informatie: www.programmavtb.nl, www.vtbpro.nl en www.platformbetatechniek.nl
De AVS ontwikkelde samen met VTB een eenvoudig in de les te gebruiken techniekonderdeel: de `WhizzKist´, een lesmethode voor groep 6, 7 en 8. Kijk op www.whizzkisten.nl

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.