Educatieve reis – Israël (mei 2009)

In Israël hebben veel verschillende bevolkingsgroepen met elkaar moeten leren samenleven. Integratie is daarom een onderwerp dat daar nauw in het onderwijs is verweven. De vanzelfsprekendheid waarmee integratie in het onderwijssysteem is opgenomen, geldt ook voor Passend onderwijs. In Israël hebben scholen hier al uitgebreide ervaring mee.

Kennismaking met het Israëlische onderwijs is het doel van een nieuwe educatieve reis van de AVS, die plaatsvindt in de tweede week van mei 2009. Met onder andere een aan een aantal scholen en hun schoolleiders – waaronder een school voor hoogbegaafde leerlingen -, het Feuerstein Instituut (gespecialiseerd in de opvang van leerlingen met een autisme spectrum stoornis en/of verstandelijke beperking) en Oelpan Akiva in Netanya. Ter ontspanning staat ook een aantal bezoeken aan bezienswaardigheden gepland, zoals onder andere de opgravingen bij de Dode Zee (Dode Zee Rollen), de Banias (oorsprong van de Jordaan Rivier), het Meer van Tiberias en Jeruzalem. In Jeruzalem brengt u bijvoorbeeld een bezoek aan de oude stad, met de Klaagmuur, `City of David´ en Yad Vashem (de gedenkplaats voor de Holocaust).

Enkele programmaonderdelen:

Feuerstein Instituut
Reuven Feuerstein heeft na de Tweede Wereldoorlog zijn methode voor onderzoek en behandeling van jongeren ontwikkeld. Zijn methode heeft veel bekendheid gekregen door de positieve benadering van mensen met een ontwikkelingsachterstand. Zo´n achterstand kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan door migratie, ziekte, een ongeluk of milieugebonden zijn. Zijn in Jeruzalem gevestigde International Center for the Enhancement of Learning Potential ontving inmiddels duizenden studenten en andere belangstellenden.

Oelpan Akiva
Een Oelpan is bedoeld om immigranten in Israël de basisvaardigheden in de taal van Israël – het Ivriet (modern Hebreeuws) – te leren op het gebied van conversatie, schrijven en taalbegrip. Zij worden ondergedompeld in de taal van hun nieuwe land. Daarnaast bevat het programma onderwijs in de Israëlische cultuur, geschiedenis en geografie. Het belangrijkste doel van de Oelpan is de nieuwe burgers te helpen zo snel en eenvoudig mogelijk te integreren in het sociale, culturele en economische leven van hun nieuwe land. Inburgering dus! De klassen zijn een smeltkroes van deelnemers die Engels, Frans, Russisch, Spaans en andere talen spreken. Ook ontwikkelde deze Oelpan speciaal voor kinderen het spel KIDS TOO-Hebrew. Oelpan Akiva, gelegen dichtbij het strand van Netanya, is in 1951 opgericht en ontving in 1998 een eervolle vermelding voor de UNESCO Prijs voor Vredesonderwijs.

Onderwijs aan hoogbegaafden
De Israel Arts and Science Academy, IASA, is de meest geïntegreerde school van Israël. De ongeveer 220 studenten en meer dan 1.000 afgestudeerden komen uit meer dan 220 gemeenten in heel Israël. Het zijn religieuze en seculiere joden en Israëlische arabieren (druzen, christenen, bedoeïenen en moslims); nieuwe immigranten en geboren Israëli´s.

De IASA is opgericht voor hoogbegaafde leerlingen en biedt naast het reguliere voortgezet onderwijs mogelijkheden voor ontplooiing op het gebied waarin zij uitblinken. Onderwijs in de creatieve vakken en een maatschappelijke stage gedurende een halve dag per week zijn een belangrijke aanvulling op het gebruikelijke curriculum.

Soort reis

Groepsreis

Doelgroep(en)

Directeur / schoolleider, Intern begeleider, Leerkrachten, Overig

Data

7 tot en met 14 mei 2009

Kosten

max. EUR 2.190 p.p. (ovb). Er is subsidie aangevraagd bij het Europees Platform, wat ervoor kan zorgen dat de prijs lager uitvalt. Ontwikkelingen op de internationale reismarkt kunnen eveneens zorgen voor verlaging van de prijs.

Inbegrepen

vliegreis v.v., hotels o.b.v. 2-persoonskamer, ontbijt en diner, begeleiding door Nederlandstalige gids, vervoer in Israël, entreebewijzen, gastsprekers, et cetera.

Niet inbegrepen

drankjes bij diner en lunch, persoonlijke uitgaven

Toeslag éénpersoonskamer

max. EUR 480

Aantal deelnemers

Informatiebijeenkomst

woensdag 1 april 2009, van 14.00 tot 16.00 uur in Utrecht
Direct inschrijven

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.