Op 22 januari reikte Nuffic-directeur Freddy Weima namens eTwinning drie prijzen uit aan de beste internationale eTwinning-projecten van het afgelopen jaar. De winnaars hebben Europese samenwerkingsprojecten opgezet voor leerlingen over verschillende thema’s, zoals recycling, de Europese verkiezingen en cultuur. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 1000 euro.
 
Drie projecten vielen in de prijzen: No Time To Waste van de Juliana van Stolbergschool in Waalwijk heeft gewonnen in de categorie primair onderwijs, #Ivote4EU van het Trinitas College in Heerhugowaard in het voortgezet onderwijs en It’s a Small World After All van het Almende College (locatie Bluemers) in Silvolde in de categorie beroepsonderwijs. De prijzen zijn uitgereikt op de landelijke eTwinning inspiratiemiddag in de Social Impact Factory in Utrecht.
 
Winnaar po en vo
Op de Juliana van Stolbergschool (primair onderwijs) in Waalwijk hebben de leerlingen op een creatieve manier gewerkt aan actueel wereldthema; klimaatverandering en duurzaamheid. Ze hebben in hun project samengewerkt met leeftijdgenoten uit Merignac in Frankrijk. Ze verzamelen afval nabij de rivier in hun eigen woonplaats en vergelijken dat vervolgens met de vondsten van de Franse leerlingen. Van het ingezamelde afval maken ze kunstinstallaties.
 
Op het Trinitas College (voortgezet onderwijs) in Heerhugowaard werd gewerkt aan een campagne voor de EU-verkiezingen. Dat deden de leerlingen samen met leeftijdsgenoten uit Duitsland en Italië.
 
eTwinning bestaat 15 jaar
Via eTwinning, onderdeel van subsidieprogramma Erasmus+, vinden ruim 750.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. Dit schooljaar bestaat eTwinning 15 jaar. Op de website is een terugblik te lezen.
 
De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs, mbo, pabo’s en lerarenopleidingen. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. Momenteel maken 8000 Nederlandse onderwijzers deel uit van het eTwinning netwerk, waarbinnen ruim 2300 Nederlandse scholen zijn geregistreerd. Nuffic de uitvoerende organisatie voor eTwinning Nederland.

Links

Gerelateerd nieuws