Metronieuws meldt op 29 april dat het aantal basisschoolleerlingen met 160.000 in acht jaar vermindert, waardoor we landelijk afstevenen op een grote dip van lege of gedeeltelijk lege basisscholen. Het zou gaan om bijna 19 miljoen euro jaarlijks. Geld dat verkwist wordt als er niet gauw iets gebeurt.
De krant meldt dat er ruim 620.000 m2 vierkante meters minder nodig zijn in het basisonderwijs, oftewel honderd voetbalvelden. Of deze ruimten wel of niet gebruikt worden, het onderhoud hiervoor kost 18.720.000 euro jaarlijks. Geld dat verkwist wordt, als er geen andere bestemming voor deze gebouwen wordt gevonden.
Huisvestings- en vastgoedprofessionals van gemeenten, scholen en kinderopvangbedrijven, verenigd in het platform Bouwstenen voor Sociaal, bevestigen dit. Volgens hen reppen de huidige beleidsplannen niet over nieuwe bestemmingsplannen. Hun berekeningen zijn gebaseerd op CBS-cijfers en andere studies over afname van het aantal basisschoolleerlingen. De mogelijkheden die het platform aanraadt: slopen, verkopen of een andere bestemming vinden. (Gedeeltelijk) leegstaande ruimtes kosten geld, denk aan verwarmings- en schoonmaakkosten en onderhoud. Dit is nodig om verloedering tegen te gaan.
De krimp in onderwijshuisvesting wordt veroorzaakt door minder leerlingen, maar ook doordat vaker meerdere functies in een gebouw worden samengevoegd.
Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.