Dreiging bij scholen in Weesp

Naar aanleiding van dreigementen aan het adres van basisscholen in de gemeente Weesp heeft de politie enkele verdachten opgepakt. Zij hebben inmiddels bekend en worden – na een tijdje vastgezeten te hebben – nu onder huisarrest geplaatst.

Over de aard van de dreigementen mocht eerder op last van gemeente en politie niets naar buiten worden gebracht (in belang van het onderzoek), wat op veel kritiek stuitte. In een uitzending van Netwerk over de bedreigingen in Weesp sprak AVS voorzitter Ton Duif zijn verbazing uit over de manier waarop scholen en ouders vanuit de gemeente van informatie werden voorzien. “Erg summier. Hierdoor ontstaat een geruchtencircuit en onnodige angst bij ouders en kinderen.” Bovendien hield Duif opnieuw een pleidooi voor een conciërge of ondersteunende kracht op elke school. “Deze kunnen echte kwaadwillenden niet tegenhouden, maar iemand die in en om de school alles een beetje in de gaten kan houden, is een belangrijke aanvulling.” Maandag 9 februari ontving een basisschool in Weesp een dreigbrief en rond hetzelfde tijdstip kwam bij de meldkamer van politie Gooi en Vechtstreek een telefonische dreigmelding binnen, eveneens gericht tegen een basisschool in Weesp. Twee puberjongens uit Weesp hebben inmiddels bekend te hebben gebeld. Een 54-jarige man uit Weesp is aangehouden voor het versturen van de dreigbrief. De man en de twee jongens verklaarden niet van plan te zijn geweest om hun bedreiging ook daadwerkelijk uit te voeren. De 54-jarige man is inmiddels weer vrij (tot hij eventueel voor de rechter moet verschijnen). De twee jongens zijn onder huisarrest geplaatst. Beide zaken lijken niets met elkaar te maken te hebben. Noch is er enig verband tussen de dreigingen en gesignaleerde gemaskerde personen.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.