In april 2009 schreef Marijke Nijboer een boekbespreking over ‘Dit is wat mij drijft' van Henk Galenkamp en Hartger Wassink: “De prettig leesbare portretten geven samen een beeld van de vele manieren waarop je een school en een team kunt aansturen”

Het leiden van een school is een mooie, maar ook complexe en bij tijden zware taak. Het kan bovendien op vele manieren; dé schoolleider bestaat niet. Er zijn meer redenen om dit beroep eens onder de loep te leggen, moeten de auteurs gedacht hebben toen ze begonnen aan het boek ‘Dit is wat mij drijft, over leidinggeven aan onderwijs’.

Zo is het modieus geworden om leidinggevenden in het onderwijs af te schilderen als grote graaiers. En zonder nu direct een verband tussen deze twee zaken te willen leggen: goede, nieuwe schoolleiders zijn steeds moeilijker te vinden. Het boek gaat op zoek naar de essentie van leiderschap in het onderwijs. Tien professionals uit het voortgezet-, basis- en middelbaar beroepsonderwijs worden geïnterviewd door trainer/ coach Galenkamp en consultant Wassink. De geïnterviewden, geselecteerd uit het netwerk van de auteurs op het feit dat ze ‘iets wezenlijks’ hebben te vertellen, doen verrassend openhartige uitspraken over lastige dilemma’s en moeilijke momenten. Aan de orde komen de betekenis van leiderschap, de eigen kwaliteiten of een gebrek daaraan, gemaakte keuzes, het geven en nemen van verantwoordelijkheid en de dagelijkse praktijk. De vraag waar de schoolleiders ’s nachts van wakker liggen, levert een boeiend inkijkje op in de dilemma’s waar zij voor kunnen komen te staan. Zo leidt het inzakken van de aanmeldingen op een school met twee locaties tot heftige meningsverschillen. De bestuursvoorzitter voelt niets voor kunst- en sportklassen; hij wil een breed pakket blijven bieden. Binnen de schoolleiding is het op dit punt vier tegen één. De vragen waar deze bestuurder van wakker ligt: ‘Hoe voorkom ik dat het te persoonlijk wordt? Hoe voorkom ik dat de schoolleiding denkt dat ik de afdelingsleiders gebruik om mijn mening door te drukken? En hoe voorkom ik dat de afdelingsleiders zich gepiepeld voelen doordat ze kant en klaar beleid krijgen voorgeschoteld?’
Al zijn er genoeg momenten van vreugde en inspiratie, het is bij tijden een eenzaam beroep. De ene schoolleider houdt zich op school stoer en huilt thuis uit; de ander put al jaren steun uit een netwerk van mensen met vergelijkbare banen: “Hier kan ik mijn onzekerheid en ervaringen delen, mijn ideeën toetsen.” De prettig leesbare portretten geven samen een beeld van de vele manieren waarop je een school en een team kunt aansturen.

Tekst: Marijke Nijboer

Informatie over de besproken publicatie
Auteur Henk Galenkamp en Hartger Wassink
Jaar van verschijnen 2009
Prijs € 26,90
ISBN 978-90-6508-604-4
Uitgever CPS onderwijsontwikkeling en advies
Plaats van uitgave Amersfoort

 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws