Dennis Wiersma nieuwe minister voor primair en voortgezet onderwijs

Vandaag, op de dag dat ook de scholen weer zijn geopend, wordt het nieuwe kabinet-Rutte IV gepresenteerd. Dennis Wiersma van de VVD is de nieuwe minister voor primair en voortgezet onderwijs en daarmee de opvolger van Arie Slob. Robbert Dijkgraaf van D66 wordt minister van hoger onderwijs.

De 35-jarige Dennis Wiersma werd in de zomer van 2021 benoemd tot demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van 2017 tot 2021 was hij lid van de Tweede Kamer.

Wiersma studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en was daar ook lid van de faculteitsraad. Ook haalde hij een master bestuur en beleid aan de Universiteit Utrecht. Tussen 2009 en 2010 was Wiersma vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Van 2011 tot 2013 was hij voorzitter van FNV Jong. In die hoedanigheid was hij ook lid van de Sociaal-Economische Raad. De benoeming van Wiersma als jongerenvoorzitter bij FNV kreeg veel aandacht, omdat hij al enkele jaren lid was van de VVD en in 2003 als 16-jarige verkiesbaar was als kandidaat nummer 17 bij de Lijst Ratelband onder aanvoering van Emile Ratelband. Ook op andere punten kwam Wiersma met de FNV-jongeren in het nieuws: zo pleitte hij bij het televisieprogramma Buitenhof voor een nieuw Akkoord van Wassenaar.

Dennis Wiersma zegt op de site van de rijksoverheid: ’Op school leg je de basis voor een succesvolle toekomst. Goede leraren zijn daarvoor cruciaal. Je moet er zelf voor werken, maar je hebt ook een eerlijke kans nodig en soms een steuntje in de rug. Uit welk gezin je ook komt. Daar zet ik me volledig voor in.”

De AVS heeft de minister namens de schoolleiders al van harte welkom geheten in zijn nieuwe functie en gaat de komende weken graag met de minister in gesprek over zijn plannen en de positie van schoolleiders. Ter voorbereiding op het gesprek is alvast een brief naar hem gestuurd.

Profiel Dennis Wiersma