Duizenden kinderen zitten ‘volstrekt onnodig’ thuis doordat een deel van de scholen en gemeenten onvoldoende zijn best doet een passende onderwijsplek te vinden. Dit stelt voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert in de Volkskrant. Het aantal kinderen dat maanden of jaren geen onderwijs krijgt, ligt in Nederland al jaren rond de tienduizend.

In juni hebben scholen, gemeenten en drie ministeries het Thuiszitterspact ondertekend, met het doel het aantal thuiszitters terug te dringen. Ook het in 2014 ingevoerde Passend onderwijs moest mede het aantal thuiszitters terugdringen. Een van de knelpunten is een slechte samenwerking tussen gemeenten, scholen en instanties als jeugdzorg. Dekker: “In regio’s waar het nog niet goed gaat, stokt de samenwerking tussen alle betrokkenen.” Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten komt het voor dat scholen en gemeenten ruziën over wie welke kosten op zich neemt, aldus de Volkskrant.

Verder blijkt dat scholen niet staan te trappelen om zorgleerlingen aan te nemen, vanwege slechte slagingspercentages en een ‘aanzuigende werking’ op andere zorgleerlingen. Dullaert, die de thuiszittersproblematiek de afgelopen maanden bestudeerde, zegt in de Volkskrant: “Scholen zijn erg goed in het omzeilen van de zorgplicht. Ze zeggen gewoon dat ze vol zijn.”

Volgens staatssecretaris Dekker is er ‘geen excuus’ meer voor regio’s en scholen om niet te werken aan het terugdringen van het aantal thuiszitters. “Alle middelen zijn aanwezig om ervoor te zorgen dat kinderen die  uitvallen zo snel mogelijk weer naar school kunnen.”

Links

Gerelateerd nieuws

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend

  • Voldoende personeel grote zorg voor schoolleiders