De Schoolschrijver schakelt kinderboekenambassadeurs in voor leesoffensief

Stichting De Schoolschrijver, die programma’s rondom lezen en schrijven voor het basisonderwijs ontwikkelt, heeft kinderboekenschrijvers uitgenodigd om een half jaar op scholen het leesplezier en de schrijfvaardigheid van kinderen te stimuleren. In totaal starten in de week van 20 januari 42 ‘Schoolschrijvers’ op 45 basisscholen door heel Nederland.

De Schoolschrijver doet mee aan het Leesoffensief waartoe de ministers Van Engelshoven en Slob oproepen. Recente cijfers laten zien dat een op de vijf jongeren ‘laaggeletterd’ dreigt te raken, wat betekent dat zij zich onvoldoende in de Nederlandse taal kunnen redden. Een op de drie Nederlandse tienjarigen vindt lezen niet leuk. Uit het driejarige Pisa-onderzoek bleek dat de leesvaardigheid van 15-jargen achteruit holt vergeleken met hun Europese leeftijdsgenoten.

Een Schoolschrijver verbindt zich een half schooljaar aan een school die meedoet. Elke auteur bedenkt met drie klassen verhalen, maakt de kinderen nieuwsgierig naar taal en prikkelt ze om zelf te lezen en schrijven. In de week van 20 januari zijn er feestelijke inhuldigingen van Schoolschrijvers in onder andere Amsterdam, Den Haag, Farsumerborg (Groningen), Rotterdam, Schiedam, Tilburg en Utrecht.

De Schoolschrijver werkt met regionale partners die het programma helpen uitvoeren en aanpassen aan lokale wensen. De organisatie is tien jaar geleden opgericht met de missie dat ieder kind een taalsterke toekomst verdient.

Links