Cyberpesten is, ondanks alle overheidscampagnes, niet verminderd. Dat zegt de Bredase kinderpsycholoog Marjolijn van Loenhout naar aanleiding van cijfers over cyberpesten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Cyberpesten is een groeiend probleem, aldus de kinderpsycholoog.

“Op het schoolplein is pesten zichtbaar en kan het relatief makkelijk aangepakt worden, maar online krijg je hier een stuk minder makkelijk grip op. Ouders hebben totaal niet door wat hun kinderen uitspoken op internet”, vertelt Van Loenhout aan het ANP. Een van de problemen is volgens haar dat kinderen op steeds jongere leeftijd een smartphone en iPad hebben. “Kinderen zitten vaak tot twee, drie uur ’s nachts op Facebook en Whatsapp. En niet alleen tieners, ook kinderen van acht.”

Digitaal getreiter kan enorm veel schade aanrichten bij een kind. “Kinderen zien niet wat ze aanrichten omdat de emoties op het gezicht van het slachtoffer niet zichtbaar zijn.” Van Loenhout meent dat ouders beter voorgelicht moeten worden via campagnes en bijeenkomsten, zodat ze weten wat kinderen allemaal doen op het internet. Volgens Remco Pijpers van het kenniscentrum Jeugd en Media ‘Mijn kind online’ is (cyber)pesten nooit helemaal uit te bannen en zijn daarom extra campagnes niet nodig. “Belangrijker is dat scholen en ouders op een positieve manier met kinderen praten over sociale media. Het moet niet meteen over pesten gaan, maar wat doen ze op internet? En hoe ga je online met elkaar om?”

Cijfers CBS
Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2014 bijna 8 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar geconfronteerd is met cyberpesten. Laster is de meest voorkomende vorm van cyberpesten onder jongeren. Laster is bijvoorbeeld het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites, of het verspreiden van foto’s, filmpjes of roddel via het web. Twee derde van de jongeren van 15 tot 25 jaar geeft aan de dader te kennen. Ruim 14 procent van de jongeren in deze leeftijdscategorie maakt bij de politie of andere instantie melding van pesten via internet.

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws