Cross-mentoring: een feest van (h)erkenning

Cross-mentoring slotbijeenkomst juni 2022

Inspiratie, motivatie, herkenning en erkenning. Dat is wat schoolleiders ervaren die deelnemen aan het cross-mentoring programma, zo bleek tijdens de afsluitende netwerkbijeenkomst van de voorjaarseditie 2022 op 23 juni in Amsterdam. Ook deze ronde werden weer tientallen koppels gevormd door leiders uit het onderwijs en bedrijfsleven. Als cross-mentors waagden zij de stap uit hun eigen bubbel, op zoek naar inspiratie, wederzijds begrip en verbinding.

De netwerkbijeenkomst bood deelnemers volop gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en nieuwe inzichten. Jack Hommel, zakelijk directeur bij Centraal Beheer Achmea, prees zichzelf bij aanvang van het programma al gelukkig om deel te mogen nemen: “De bevlogenheid in het onderwijs als het gaat om leren en ontwikkelen is van cruciaal belang in de huidige sociaal-economische context. Dat moeten we omarmen in het bedrijfsleven.” Omgekeerd ziet zijn cross-mentor Linda Elesen, directeur VAVO bij Onderwijsgroep Tilburg, nu scherper de winst die te behalen valt wanneer er meer aandacht zou zijn voor de bedrijfsmatige kant van het onderwijs. “Wij zitten nog te vaak op de zachte kant en zouden bijvoorbeeld veel meer kunnen sturen op resultaten.” Tot haar verrassing ontdekte Linda echter ook dat ze elkaar op meer onderwerpen konden vinden dan zij vooraf had verwacht. “Thema’s als duurzame inzetbaarheid van personeel, visiegestuurd werken en prioriteren spelen evengoed in het onderwijs als bedrijfsleven.”

Hoogtepunt van het programma vormde een inspiratiesessie met het veelgeprezen Alma Quartet, bestaande uit musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. In een vraaggesprek met de aanwezige cross-mentors, beantwoordden zij vragen over leiderschap, samenwerking en ontwikkeling binnen het orkest. Op de vraag welk geheim schuilgaat achter hun succes antwoordde eerste violist Marc Daniel van Biemen zonder twijfel: “De klank van de zaal. Het klankideaal van het Concertgebouw houden wij in elke zaal ter wereld in gedachten.” Een mooie metafoor voor hoe je als leider kwaliteit waarborgt, wanneer je de waarden en de visie van je school of bedrijf koestert en samen met je team weet om te zetten in muziek.

De afsluitende netwerkbijeenkomst betekent zeker niet dat er door deelnemers automatisch een punt achter het programma wordt gezet. Veel cross-mentors houden contact of vervolgen met nieuwe inspiratie en motivatie hun weg binnen de eigen organisatie. De verbinding tussen deze leiders uit het onderwijs en bedrijfsleven is gelegd. Waar het officiële programma stopt, groeit dit zaadje op veel plekken rustig door.

Het cross-mentoring programma is een initiatief van de Algemene Vereniging Schoolleiders en NL2025. Naast de AVS zijn ook ABN Amro, Deloitte, APG en PwC, als strategisch partners aan het programma verbonden. Samen hopen we zoveel mogelijk leiders uit het onderwijs, bedrijfsleven en andere sectoren als cross-mentors met elkaar te verbinden. Geloof jij ook in de kracht van de blik van buiten? Trek een tijdje op met een leider uit het bedrijfsleven in de regio van jouw school. Je spreekt met- en coacht elkaar op persoonlijke leiderschapsvraagstukken en neemt met een werkbezoek een kijkje in elkaars keuken. Kijk voor meer informatie op www.crossmentor.nl en schrijf je in!