Creatief met lerarentekort op AVS Schoolleiderscongres

Dat het leraren- en schoolleiderstekort de spuigaten uitloopt, weet iedereen. Maar wat is nu de oplossing voor dit urgente probleem? Hoe loods je nieuw leidinggevend talent het onderwijs in? Kun je een zij-instromer aantrekken en wat heeft deze medewerker of schoolleider nodig? Hoe kun je je team én het onderwijs op je school versterken – ondanks het lerarentekort? Ga hierover in gesprek met collega’s op het AVS Schoolleiderscongres op 17 maart in DeFabrique in Utrecht.

Diverse sessies kaarten het personeelstekort aan. Zo vertelt Eva Knies, hoogleraar Strategisch HRM aan de Universiteit Utrecht, hoe je met strategisch personeelsbeleid aan de slag kunt op jouw school. Gerdo van den Burg en Ellen Zwakenberg, werkzaam bij Catent als zij-instromer, vinden dat je vandaag de dag er niet aan ontkomt om mensen van buiten aan te trekken. Maar wat heeft zo’n zij-instromende schoolleider nodig om een mooie start te maken in het onderwijs? Schooldirecteuren Angela Verstraten en Rick Wolsink, die namens het Vervangingsfonds/Participatiefonds een sessie verzorgen, geven hun geheim prijs hoe het komt dat het personeelstekort geen rol speelt op hun scholen. ‘Door óm te denken, anders te organiseren en krachten binnen én buiten de school te bundelen.’

Daarnaast zijn er sessies die deelnemers kunnen volgen over o.a. evidence informed werken, intern ondernemerschap, werkgeluk, Passend onderwijs, ethisch schoolleiderschap en mentoring startende schoolleiders. Keynotesprekers zijn gelukscoach en performer Richard de Hoop en neuropsycholoog prof. Margriet Sitskoorn.

Het thema van het congres is: ‘Samen maken we school’.In het historische fabriekspand DeFabrique waar ‘maken’ centraal staat, gaan we de handen uit de mouwen steken om jouw leiderschap te laten vlammen en het onderwijs nog leuker en beter te maken. Samen bouwen we aan beter onderwijs, aan sterke relaties, inspirerend leiderschap en geweldige samenwerkingen. 

Nieuw dit jaar zijn de zogenaamde netwerktafels waar deelnemers met elkaar en een expert in gesprek kunnen gaan over thema’s als ‘internationalisering’, ‘kansengelijkheid’, ‘communicatietechnieken’ en ‘duurzaamheid’.

Daarnaast is er een doorlopende informatiemarkt waar diverse onderwijsorganisaties zich presenteren. Het inhoudelijk deel van het congres wordt afgesloten met een talkshow onder leiding van AVS-voorzitter Karin Straus waarin we met o.a. Margriet Sitskoorn en Paul Baan (Klassewerkplek) in gesprek gaan over een goede werksfeer, werkplezier en een veilige omgeving en andere kansen die bijdragen aan goed onderwijs voor alle kinderen.

Schrijf je snel in.

Meer informatie over het AVS Schoolleiderscongres