Het Algemeen Dagblad, Parool, De Stentor en Nu.nl berichtten op 10 maart over de peiling van de AVS onder 1.200 schoolleiders rond de coronapreventie op scholen. Daaruit bleek onder andere dat – op 10 maart – al op ruim een kwart van de scholen leerlingen thuisbleven vanwege het virus. Op 7 procent van de scholen bleven ook leraren thuis. Vrijwel alle directeuren van basisscholen in Nederland volgen de protocollen van onder andere RIVM en de GGD en nemen maatregelen.

Op 12 maart was AVSvoorzitter Petra van Haren te horen op NOS Radio 1 naar aanleiding van het verplaatsen van het AVS Schoolleiderscongres. Ze vertelde als een van de eersten dat het beter zou zijn om de scholen te sluiten. Een tsunami aan mediaaandacht voor schoolleiders volgde. AVSleden Boudewijn van Stuijvenberg en Judith Sliedregt (voorzitter AVS Ledenraad) zaten ’s avonds bij respectievelijk De Wereld Draait Door en Op1. Schoolleiders Deborah Snoeren en Erik Adema schoven samen met Petra van Haren aan bij Jinek. Adema was bovendien ook te horen bij EO Dit is de Dag op Radio 1 en AVS woordvoerder Rob van Ooijen bij BNR Nieuwsradio en Radio Veronica. Ook waren er artikelen met schoolleiders op onder meer NOS.nl, RTL.nl, Nu.nl en in Trouw, De Telegraaf, de Volkskrant, Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad. Zij gaven een kritische reactie op het – toen nog – open blijven van de scholen in Nederland. Op 13 maart zat schoolleider Marcia van der Wens wederom bij Op1.

Er volgde een landelijke discussie tot op 15 maart het definitieve besluit viel om de scholen te sluiten, afstandsonderwijs te realiseren en opvang te regelen voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Er was een reactie van de AVS op RTL Nieuws en het NOS Journaal en later op de avond van AVSvoorzitter Petra van Haren in Op1 en vicevoorzitter Ingrid Doornbos in Hart van Nederland, om de positie van schoolleiders te vertegenwoordigen.

Daar bleef het niet bij. Een nieuwe peiling van de AVS – waaruit bleek dat 88 procent van de scholen op 17 maart al afstandsonderwijs had gerealiseerd en 11 procent dat een dag later verwachtte af te ronden – zorgde op 18 maart voor berichtgeving op NOS Journaal en NOS Teletekst en lovende artikelen over de veerkracht van schoolleiders, hun teams en ouders in Trouw, De Telegraaf en op NOS.nl, RTL.nl en NU.nl.

Op 23 maart was Petra van Haren samen met Judith Sliedregt te horen op Radio 1 en samen met schoolleider Arco Hak te zien op het NOS Journaal naar aanleiding van afstandsonderwijs en opvang voor kinderen in kwetsbare posities.

Over het belang en de gevolgen van het langer dicht blijven van scholen werd Petra van Haren op 25 maart geraadpleegd door BNR Nieuwsradio en Radio 1. NPO Radio 4 vroeg de AVSvoorzitter om een reactie op het schrappen van de eindexamens.

Gerelateerd nieuws