AVS in de pers

Op 27 augustus begon de discussie over het coronatestbeleid in het Radio 1-programma Spraakmakers, waarbij AVS-voorzitter Petra van Haren te gast was. Anderhalve week na de opening van de eerste scholen werden er al leerlingen naar huis gestuurd omdat schoolleiders geen vervanging konden vinden voor. Van Haren gaf aan dat leraren daarom zo snel mogelijk voorrang moeten krijgen bij het testbeleid. Samen met de onderwijskoepels werd die dag een brief gestuurd richting de ministers, waarvan de NOS ook melding deed. ‘s Avonds lichtte AVS-vicevoorzitter Ingrid Doornbos deze oproep toe in het tv-programma Hart van Nederland. Minister De Jonge liet aan de NOS weten dat er geen voorrang zou komen, waarop Doornbos een dag later reageerde op Radio 1.

Ventilatie

Ondertussen speelde ook het vraagstuk over ventilatie op scholen. Veel schoolleiders maken zich hierover zorgen. Met de peilinguitslag in de hand stond Ingrid Doornbos op zaterdag 29 augustus het programma EenVandaag te woord op zowel radio als televisie. “Iedere schoolleider wil meer geld voor huisvesting, maar primair zijn gemeenten verantwoordelijk voor schoolgebouwen en die lopen soms al jaren achter. Dat 10 procent van de scholen niet voldoet aan het Bouwbesluit is voor ons geen verrassing.” Ook de NOS publiceerde hierover naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag.

Zorgen

De rest van de peilinguitslag over de zorgen van schoolleiders rondom corona zorgde daarna voor nieuws. Op 31 augustus besteedde de NOS er aandacht aan in het liveblog, met een artikel op de website en in het Radio 1 Journaal. Ook het Algemeen Dagblad, Het Parool en De Telegraaf schreven hierover. Schoolleider Ferdinand ter Haar was te zien in het RTL-programma Wat vindt Nederland? In RTL Nieuws gaven AVS-voorzitter Petra van Haren en schoolleider Reinier Bos een toelichting en in Nieuwsuur werd minister Slob aan de hand van de peiling flink aan de tand gevoeld.

Testbeleid

Op 3 september vertelde Petra van Haren samen met schoolleider Boudewijn van Stuijvenberg in EenVandaag opnieuw over de oplopende problemen rond het testbeleid. Het structurele lerarentekort maakt dat scholen vrezen dat zij leerlingen naar huis moeten sturen. De AVS slaat nogmaals alarm. Volgens Van Haren maken schoolleiders zich grote zorgen “en dan moet de griepgolf nog beginnen.” Ook was Van Haren te horen op Radio 1 en BNR Nieuwsradio, onder meer over schoolleiders die hun heil zoeken bij commerciële coronatests. Ze willen niet langer wachten op de GGD’en. Op 4 september werd over het onderwerp gesproken in de Tweede Kamer en beloofde minister De Jonge er naar te kijken. De Kamer eiste dat de minister binnen twee weken met een plan zou komen. Op 10 september verscheen in De Volkskrant een artikel over de ervaringen van AVSleden Erik Adema, Arco Hak en Hassan El Hachhouchi met onder andere het testbeleid. Een dag later kwam het verlossende woord dat het kabinet voorrang geeft aan een deel van het zorg- en onderwijzend personeel.

Gerelateerd nieuws