Eind maart werd besloten dat de scholen nog langer dicht zouden blijven. Een peiling van de AVS en Ouders & Onderwijs in die periode leverde veel media-aandacht op. Uit de peiling bleek dat ouders en schoolleiders tevreden waren over de eerste weken van het afstandsonderwijs. Dat genereerde interviews op radio en tv bij onder andere Radio 1, BNR en 5 Uur Live.

In de week van 5 april trok een volgende peiling van de AVS weer de aandacht van de media. Daaruit bleek dat 80 procent van de scholen alle leerlingen in beeld heeft, maar een op de vijf scholen nog niet. Daarover werd onder meer bericht door de NOS (journaals), NU.nl, Trouw, de Volkskrant, De Telegraaf, Metro, Nederlands Dagblad, Linda, RTL Nieuws, Friesch Dagblad en Het Parool. AVS-voorzitter Petra van Haren stond hierover ook Hart van Nederland te woord. Daarna heeft de AVS bewust schoolleiders/ AVS-leden aan het woord gelaten in de media. Zo zat schoolleider Janneke Oosterman op 9 april bij Jinek aan tafel.

Vanaf 12 april, de week voorafgaand aan een nieuwe persconferentie, laaide de discussie over het openen van de scholen al op. Schoolleiders lieten zich horen in landelijke en regionale dagbladen, maar ook bij Nieuwsuur, Op1, het NOS Journaal en Jeugdjournaal.

In de week van 19 april, voor de persconferentie op de 21e, sprak schoolleider en AVS-lid Judith Sliedregt met Radio 1 en Boudewijn van Stuijvenberg met EenVandaag. De persconferentie waarin premier Rutte aankondigde dat de scholen (deels) weer open gaan, zorgde voor veel gespreksstof, waarbij vrijwel altijd ook de reactie van schoolleiders werd opgetekend bij monde van de AVS. Uit een peiling van de AVS bleek namelijk dat 80 procent van de schoolleiders al voor de persconferentie het gesprek voerde over herstart. Het zorgde voor artikelen bij NOS, NU.nl, Algemeen Dagblad, Trouw, de Volkskrant, Het Parool, De Telegraaf, De Limburger, De Stentor, het Brabants Dagblad, RTV Drenthe en andere regionale media. Daarover werd doorgepraat bij Nieuwsuur, Radio 1 (Met het Oog op Morgen) en Goedemorgen Nederland met AVS-voorzitter Petra van Haren, bij RTL Nieuws en Hart van Nederland door AVS-vicevoorzitter Ingrid Doornbos en bij Jinek door schoolleider en AVS-lid Boudewijn van Stuijvenberg. De AVS blijft zoals altijd bezig om ook in de media het vak van schoolleider op de kaart te zetten.

Gerelateerd nieuws