Van een, naar twee, naar drie dagen: het tweede Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid trok zoveel belangstellenden dat het congres uiteindelijk op drie dagen plaatsvond, 11, 12 en 13 september. Schoolprofessionals konden (gratis) een ouder meenemen naar dit door de AVS en CPS georganiseerde congres. Centraal stond de vraag hoe je, in het belang van de leerling, ouders meer betrekt bij alles wat er op en rond de school gebeurt.

Hoofdspreker van de dag was de Amerikaanse Betsy Landers, president van de National PTA (Parent Teacher Association), die de ‘zes standaarden’ bespreekt waaraan scholen zich kunnen toetsen. Deze organisatie heeft als doel school en ouders met elkaar te verbinden, zodat de talenten van kinderen ten volle ontwikkeld kunnen worden. Jarenlang onderzoek wijst uit dat hogere  betrokkenheid leidt tot betere schoolresultaten. In Amerika speelt de familie een grote rol bij deze prestaties. Zij promoot good partnership en shared responsibility en pleit voor begeleiding van cradle to career. Peter de Vries, consultant bij CPS en auteur van diverse boeken over ouderbetrokkenheid, is de andere plenaire spreker, die met veel humor zijn verhaal vertelde. Hij pleit voor ouderbetrokkenheid als ‘niet-vrijblijvende samenwerking’. De school moet werken aan ouderbetrokkenheid 3.0: school en ouders vergaren samen, op gelijkwaardige basis, nieuwe informatie ten behoeve van de leerling. Hij benadrukt het belang van investeren in de relatie met ouders aan het begin van de relatie, via een kennismakingsgesprek.
Deelnemers konden in de ochtend en tijdens de lunch een sessie met praktijkvoorbeelden volgen en ervaringen uitwisselen. De dagen werden opgeluisterd door diverse artiesten, zoals Ernst Bobbie en de rest, het Zuid-Afrikaanse Drakensberg Boy’s Choir en de dichter T. Martinus.
Lees het uitgebreide verslag, met reacties van deelnemers, foto’s en presentaties van de sprekers.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws