Vandaag reikt staatssecretaris Sander Dekker het eerste certificaat uit van Stichting LeerKRACHT aan Christelijk college De Populier in Den Haag. Dekker praat op De Populier met schoolleiders, leraren en leerlingen om te ervaren hoe zij de verbetercultuur vorm hebben gegeven.

De Populier is een van de vijftien pilotscholen die in 2012-2013 haar onderwijs heeft weten te verbeteren met behulp van stichting leerKRACHT. Het college wist eerder al het predikaat ‘excellente school’ te verwerven, terwijl de school enkele jaren geleden nog het oordeel ‘zwak’ kreeg van de onderwijsinspectie. De LeerKRACHT-methodiek helpt scholen een ‘verbetercultuur’ tot stand te brengen op school en heeft als missie het Nederlands onderwijs de stap van goed naar geweldig te laten maken. Initiatiefnemer Jaap Versfelt heeft de methodiek ontwikkeld om scholen in staat te stellen hun eigen verbeterpotentieel aan te boren. De methodiek is geënt op de werkwijze van succesvolle bedrijven.

Om de verbetercultuur te creëren, gaan leraren bij elkaar in de les kijken, gezamenlijk lessen voorbereiden en leerlinggerichte verbeterdoelen in kleine slagvaardige teams opstellen. Deze aanpak brengt het inhoudelijke gesprek tussen leraren onderling, met en tussen schoolleiders en bestuurders op gang, wat volgens de methodiek tot verbetering van het onderwijs leidt.

Twee jaar na de start doen al bijna 200 scholen mee aan het leerKRACHT-traject. Het doel is in 2020 5.000 scholen te bereiken, zowel po-, vo- als mbo-scholen. Het ministerie van Onderwijs steunt leerKRACHT.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws