Werknemers in het PO en VO gaan er in inkomen op achteruit, als het aan minister Van der Hoeven ligt. Dat blijkt uit het CAO-bod dat de minister op 30 augustus deed tijdens de eerste CAO-onderhandelingen. De werknemersorganisaties in het onderwijs, waaronder de AVS, zijn daarop uit het overleg gestapt.

Inkomensachteruitgang onderwijspersoneel onacceptabel voor bonden
Het overleg kende drie speerpunten: de hoogte van de eindejaarsuitkering, reparatie achteruitgang ziektekostenregelingen en structurele loonontwikkeling. Overkoepelend thema voor de bonden is het dreigende lerarentekort. Onderhandelaar Veringa van het ministerie gaf aan dat er te praten is over reparatie van de inkomensachteruitgang als gevolg van de nieuwe ziektekostenwet. De eindejaarsuitkering gaat echter in ieder geval omlaag en over salarisverhoging is sowieso niet te praten: het kabinet houdt vast aan de nullijn. Het netto resultaat is dus een inkomensachteruitgang. Als er niets extras gedaan wordt om het werken in het onderwijs aantrekkelijker te maken, heeft Nederland over een paar jaar een groot onderwijsprobleem. De uitstroom overtreft de aanwas van personeel namelijk vele malen. En van de (belangrijkere) aspecten waarop beroepen in het onderwijs aan aantrekkingskracht kunnen winnen, is verbetering van de primaire arbeidsvoorwaarden: ten eerste moet het salaris omhoog, ten tweede moet het salaris concurrerend worden ten opzichte van het salaris in andere sectoren. En juist daar groeien de salarissen weer, zelfs in andere onderwijssectoren. De eerste acties van de bonden zijn op 2 september gestart, de dag dat de minister in haar Hoftoren de nieuwe campagne presenteerde om onderwijspersoneel te werven. Voor meer informatie kunt u terecht bij de AVS.

 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend

  • Voldoende personeel grote zorg voor schoolleiders