Jantje Beton, Johan Cruyff Foundation, Krajicek Foundation, het ministerie van VWS, Mulier Instituut en Nickelodeon vormen een alliantie om kinderen van 4 tot 18 jaar te stimuleren meer te bewegen. Met de introductie van ‘De Buitenspelers’ geven de organisaties kinderen de mogelijkheid om zelf te bepalen op welke manieren buiten spelen en sporten gestimuleerd zouden moeten worden. Dit meldt Jantje Beton.

Onder de noemer ‘De Buitenspelers’ beslissen de kinderen niet alleen zelf over de manieren waarop zij en hun leeftijdsgenoten vaker buiten willen sporten en spelen, maar denken zij ook mee over hoe we de voorzieningen en activiteiten in eigen land kunnen verbeteren.  

Onderzoek Buitenspelen 2020

De alliantie is opgericht naar aanleiding van het onderzoek Buitenspelen 2020 van het Mulier Instituut waarin de urgentie en het belang van buiten bewegen en spelen enorm wordt benadrukt. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen tot en met 12 jaar steeds minder buiten spelen en sporten. Mede daardoor beweegt de helft van de kinderen nu niet voldoende. De organisaties vinden deze resultaten schokkend en vinden het van groot belang dat dit gaat veranderen en hebben daarom hun krachten gebundeld. 

Spelers gezocht

Naast de bestaande drie leden, zoekt de alliantie nog vijf kinderen uit verschillende delen van de samenleving. Zo krijgen alle kinderen in Nederland, ongeacht hun leeftijd, afkomst, geslacht, fysieke of mentale beperking, de mogelijkheid om onderdeel te zijn van De Buitenspelers. De eerste drie aanvoerders van de alliantie roepen alle kinderen in Nederland op om zich aan te melden via buitenspelers.com. Hier kunnen zij via Whatsapp hun motivatie insturen om ook aanvoerder te worden van De Buitenspelers. Deze aanvoerders gaan zich het komende jaar hard maken om kinderen te stimuleren meer te bewegen door onder meer activiteiten te bedenken die zij met hun leeftijdsgenoten willen uitvoeren.

Links

Gerelateerd nieuws

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend

  • Voldoende personeel grote zorg voor schoolleiders