Bildung voor schoolleiders en Persoonlijk leiderschap

Deelnemers die het afgelopen half jaar de eerste lichting van de leergangen Persoonlijk leiderschap of Bildung voor schoolleiders volgden, vertellen over hun ervaringen.

Anita-van-Oosten.JPG‘Anders dan andere opleidingen’
Anita van Oosten, intern begeleider Prinses Margrietschool in Utrecht volgde de leergang Bildung voor schoolleiders: “Alleen kijken naar resultaten is beperkt. Daarom verdient bildung, tegenhanger van het rendementsdenken, meer aandacht in het onderwijs. Socialisatie en persoonsvorming spelen een belangrijke rol in hoe we kijken naar kinderen. Een brede ontwikkeling en het stimuleren van denkvaardigheden is belangrijk, omdat ze zich daarmee staande kunnen houden in een snel veranderende maatschappij. Deze leergang is anders dan andere opleidingen. Het doet iets met jezelf. Je gaat op zoek naar hoe je vanuit je ‘binnenwereld’ de ‘buitenwereld’ vormgeeft. Waarom doe je wat je doet in je functie?
Waarom neem je bepaalde besluiten? Inspirerende sprekers leren je, via onderwerpen als socratische gesprekken en filosoferen met kinderen, op een onderzoekende manier naar jezelf te kijken. Die houding probeer ik nu ook bij mijn team en leerlingen te creëren. Ik kan de leergang zeker aan andere schoolleiders aanbevelen, omdat het duidelijk maakt wat het ‘verhaal’ is binnen jouw school. Het is geschikt voor directeuren en bestuurders die op zoek durven gaan naar verbindingen. De leergang laat zien hoe je vormgeeft aan een brede ontwikkeling van kinderen.”

Theo-Scheffer-Fotostudio-Selijn.jpg‘Accent op persoonsvorming in plaats van data’
Theo Scheffer, directeur Koninklijke Beatrixschool in Ede volgde de leergang Bildung voor schoolleiders: “De brochure over deze leergang, waarin het accent ligt op persoonsvorming en niet op allerlei data, triggerde mij. Onderwerpen als het moreel beraad, waarderend onderzoeken, het Agoramodel en ethiek in de school zetten je aan het denken. Ik kijk nu met een andere bril naar mijn team, ouders en de maatschappij. Ben me meer bewust van hoe ik me tot die anderen verhoudt. In gesprekken houd ik meer mijn mond, luister ik meer. Dat kost energie, maar levert uiteindelijk ook energie op. Kortom: wees nieuwsgierig en bevraag. Bekijk dingen ook vanuit een ander standpunt. Durf dingen aan te pakken waar je normaal te weinig lef voor hebt.
De interactie met de deelnemers ging als vanzelf, met respect voor ieders standpunt. Ingewikkelde kwesties werden open en eerlijk op tafel gelegd. Om mijn teamleden op de hoogte te houden van de stappen in mijn ontwikkeling schrijf ik een blog, waar ze op kunnen reageren. Ik raad de leergang zeker aan: je krijgt een ander perspectief op je positie en leert wat je voor een ander kunt betekenen. Ook voor de toekomst.”

Joan-Hodselmans.jpgDeze leergang geeft mij richting en energie’
Joan Hodselmans, adjunct-directeur basisschool Drie Koningen in de Meern volgt de leergang Persoonlijk leiderschap: “Ik wilde mijn kwaliteiten en ambitie achterhalen en mijn onderwijsvisie en gedrag richting de omgeving verder ontwikkelen. Is de directeursfunctie iets voor mij? Mede door het besluit van mijn bestuur dat ik als adjunct de directeur niet kon opvolgen, wilde ik dit juist onderzoeken. Al snel wist ik: deze leergang geeft mij richting en energie. Ik vind dat mijn werk nu beter aansluit bij wie ik ben, wat ik wil en kan. De toegepaste positieve psychologie verruimt je blik: je kijkt naar je eigen talenten én die van het team. Het is prettig in kleine intervisiegroepjes te praten over hoe je iets aanpakt. Collega’s op school fungeerden als sparringpartner voor een thuisopdracht. Daar leer je veel van! Ik vind het nu makkelijker om feedback aan collega’s te geven. Mijn zelfvertrouwen is verstevigd, ik straal meer rust uit en heb meer werkplezier. De leergang is een meerwaarde voor je leiderschap!”

Jenne-Olijve.jpg‘Een van de mooiste in mijn loopbaan’
Jenne Olijve, directeur (v)so-school Margaretha Hardenberg in Veendam volgt de leergang Persoonlijk leiderschap: “De leergang is zeer inspirerend, omdat je je eigen talenten ontdekt en de werkomgeving die daarbij past. Ook maak je collega’s bewust van hun sterke kanten. Je ontdekt meer wie je bent, hoe je denkt en handelt. Wat is jouw persoonlijke ‘menukaart’? Vaak kijk je naar dingen die niet goed gaan, maar je kunt je beter richten op de sterke punten, daar zit meer potentie in. Pas je dit toe op je eigen school, dan kom je tot verrassende inzichten. Kunnen leraren hun kwaliteiten kwijt of moet ik daar meer ruimte voor geven? Er is minder kans op burn-out als je plezier hebt in je werk. Mijn managementteamleden letten nu ook meer op de talenten van de kinderen. De leergang biedt up-todate (wetenschappelijke) kennis, tijd en ruimte om persoonlijke processen in een veilige groep te delen en professionele feedback te geven. Een aanrader. Het is een van de mooiste cursussen die ik in mijn bijna 40-jarige loopbaan heb meegemaakt.”

Startdatum Leergang Bildung voor schoolleiders: 7 oktober 2016
Meer informatie: www.avs.nl/cel/bildung

Startdatum Leergang Persoonlijk leiderschap: 6 oktober 2016
Meer informatie: www.avs.nl/cel/pl

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.