Vrijwel alle middelbare scholieren gaan vanaf vandaag weer volledig naar school. Afgelopen week heeft de Onderwijsinspectie contact opgenomen met scholen die nog niet zeker wisten of ze helemaal open zouden gaan. Ook het grootste gedeelte van die scholen gaat alsnog volledig open.

Demissionair minister Slob: “Op school leer je het beste. Zeker na de afgelopen periode waarin naar school gaan geen vanzelfsprekendheid was, kunnen enkele weken volledig fysiek onderwijs belangrijk zijn. Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn. Ik ben trots dat scholen die verantwoordelijkheid nemen.”

Zeker 95 procent open

Naar verwachting gaat zeker 95 procent van de 1438 middelbare scholen vanaf vandaag volledig open. Een deel van de scholen vindt dat het openen van de scholen aan het einde van het schooljaar te veel onrust veroorzaakt.

In totaal heeft de Inspectie tot afgelopen vrijdag 193 meldingen gekregen over vaak dezelfde scholen. Na gesprekken met de Inspectie over specifieke zorgen en knelpunten, gaat de meerderheid van deze scholen vandaag volledig open. Ook heeft het ministerie enkele gesprekken met schoolbestuurders gevoerd. Het ministerie van OCW laat weten de komende tijd, samen met de Inspectie, de situatie nauwgezet te volgen.

Uit een rondgang van de NOS onder scholen kwam eerder naar voren dat het overgrote deel wel de deuren opent. Zo’n 9 op de 10 scholen zijn al volledig open, of gaan maandag open. 7 procent van de ondervraagde scholen gaat niet helemaal open. Een deel daarvan zet het huidige lesrooster door; een ander deel schroeft het aantal fysieke lessen wel op, maar gaat niet helemaal terug naar de oude situatie. Enkele scholen twijfelden voor vandaag nog over wat ze gaan doen.

Zelftesten

Het kabinet besloot vorige maand na advies van het OMT dat de middelbare scholen volledig open mogen. In de Tweede Kamer is brede steun voor deze beslissing. Leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden. Wel gelden alle basisregels, moeten ze afstand bewaren tot de docent en kunnen ze twee keer per week een zelftest doen. Leerlingen krijgen de zelftesten via hun middelbare school. Alle middelbare scholen zijn gratis voorzien van voldoende zelftesten.

Gerelateerd nieuws