Bijna 190.000 handtekeningen voor meer concierges aangeboden

Actie Help! De school verzuipt breed gedragen door onderwijs en ouders

Dinsdag 9 september. Vanmiddag om 13.45 uur bieden de onderwijsvakorganisaties (ABVAKABO FNV, AOb, AVS, CMHF, CNV Onderwijs en CNVS) bijna 190.000 handtekeningen van directeuren, leerkrachten, onderwijsondersteuners en ouders aan de Vaste Kamercommissie van Onderwijs aan. Met deze handtekeningen zetten zij hun eis `extra ondersteuning in de school´ extra kracht bij.

Deze handtekeningen zijn tussen 25 augustus en 5 september verzameld tijdens de actie `Help! De school verzuipt´. In die weken hebben duizenden scholen in het basisonderwijs actie gevoerd met het doel dat de Tweede Kamer de eis voor meer conciërges en administratieve medewerkers tijdens de begrotingsbehandeling zal ondersteunen. De tussenstand is op dit moment bijna 190.000 handtekeningen, maar de handtekeningen blijven tot op het allerlaatste moment binnenstromen.

“De ingevulde handtekeningenlijsten stroomden vanaf vorige week binnen en ook digitaal tekenden veel betrokkenen de petitie. Sommige handtekeningenlijsten gingen vergezeld met tekeningen van leerlingen, persoonlijke verhalen over het moeten missen van de ondersteuning, pleidooien voor hardere acties, et cetera. Uit de vele handtekeningen blijkt overduidelijk dat de eis `meer ondersteuning op school´ breed gedragen wordt.” Aldus de organisatoren van de actie.

In het voorjaar is er budget vrijgemaakt waarmee het mogelijk werd om op 1750 scholen een conciërge of administratieve kracht te benoemen. De vakorganisaties en alle ondertekenaars van de petitie vinden dat iedere school recht heeft op (extra) ondersteuning. Om op alle ruim 7000 basisscholen een ondersteunende kracht te kunnen aanstellen is 150 miljoen extra budget nodig.

De ondertekenaars van de petitie roepen de politici op om aanvullende middelen hiervoor vrij te maken. De komende week / weken zal duidelijk worden of de politiek de eis vanuit het onderwijs serieus neemt en dus extra geld vrijmaakt voor ondersteuning op iedere basisschool.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.