Kinderen tot 13 jaar hoeven zich niet te laten testen op corona als ze een snotneus hebben. Voorheen gold dit tot 6 jaar. Hiertoe heeft minister Hugo de Jonge van VWS besloten, zodat de druk op de testcapaciteit verminderd wordt. Kinderen tot 13 jaar met een lichte verkoudheid kunnen vanaf nu dus gewoon naar school. De AVS heeft begrip voor de onderbouwing, maar vindt ook dat de sector met dit nieuws overvallen is.

AVS-voorzitter Petra van Haren: “Op veel scholen heeft men moeite met het feit dat je op vrijdag nog aan team, kinderen en ouders uitlegt waarom wél testen zo belangrijk is vanuit de richtlijnen en dat dit zondermeer op maandag opeens niet meer zo is. Er is geen gelegenheid geweest om de sector te informeren, terwijl juist goede communicatie hierover zo belangrijk is.”

Het advies – overgenomen van de adviezen van het OMT – staat in een brief van Minister de Jonge van VWS aan de Tweede Kamer. Omdat het vindpercentage bij kinderen tot 13 jaar het laagst is van alle doelgroepen (1,3 procent bij 0-6 jaar, 0,7 procent bij 7-12 jaar) en kinderen relatief weinig bijdragen aan de verspreiding van het virus, adviseerde het OMT om het testen van kinderen jonger dan 13 jaar achterwege te laten als zij milde klachten hebben.Ernstig zieke kinderen moeten wel getest worden, evenals kinderen uit risicogroepen.

Het besluit dat kinderen tot 13 jaar met klachten (verkoudheid, snotneus et cetera) niet thuis hoeven te blijven en niet getest hoeven te worden heeft het kabinet meegedeeld tijdens de persconferentie over het coronavirus van vrijdagavond jl. Minister De Jonge geeft aan dat hierdoor de capaciteit van de coronateststraten minder onder druk komt te staan, zodat ook leraren met voorrang een test kunnen krijgen.

De protocollen Basisonderwijs en Speciaal Onderwijs worden zo spoedig mogelijk aangepast aan de nieuwe richtlijnen.

Speciale telefoonlijn overbezet

De speciale telefoonlijn waar zorg- en onderwijspersoneel zich met voorrang kan melden voor een coronatest, was maandagochtend 21 september na een half uur al niet meer bereikbaar. Dit meldt nu.nl. Het (geheime) telefoonnummer was bovendien – tegen de afspraken in – al uitgelekt op nos.nl. De GGD en het ministerie van VWS hebben om 8.00 uur het nummer opgesteld, zodat onderwijs- en zorgpersoneel met voorrang getest kan worden.

AVS Helpdesk

Neem contact op met de AVS Helpdesk
Vermeld altijd je lidmaatschapsnummer als je contact opneemt met de Helpdesk.

Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken.

helpdesk@avs.nl | Bel: 030-2361010

Links

Gerelateerd nieuws