De jaartaak is niet alleen van belang om aan allerlei verplichtingen uit de wetgeving en cao te voldoen, maar vooral ook om te kijken naar werkdrukverlaging en goed werkgeverschap. Twee deelnemers, die vorig schooljaar de eendaagse training volgden, vertellen wat het hen heeft opgeleverd.
Jeroen Pas, directeur van basisschool de Rieburch in Sint-Maartensdijk: “De uitleg over wat de jaartaak inhoudt en hoe je die toepast, was heel verhelderend. Ik had alle ruimte om vragen te stellen. Vooral de veranderingen rondom de 40-urige werkweek en hoe je taakbeleid in uren omzet, wilde ik goed wegzetten op mijn school. Het is een praktische training waarin je leert berekeningen te maken en de regelgeving correct toe te passen. Voor mij een check of ik er op de juiste manier mee bezig ben. Een van je plichten vanuit goed werkgeverschap is je medewerkers te behoeden voor werkdruk. Daarbij is het belangrijk met het personeel individueel in overleg te gaan over de taken en uren. Het geeft ook transparantie over hoe het werk onderling is verdeeld. Je krijgt inzicht in de afspraken die je met elkaar maakt over de vakantie. Als de kinderen vrij zijn, betekent dat niet dat er geen werk meer is. De trainer, Jan Stuijver, hebben wij naderhand nog vaker ingeschakeld voor een maatwerktraject voor directeuren.”
Roel Oost, directeur van de J.A. de Vullerschool in Gorssel: “Ik liep tegen een aantal dingen aan waar ik opheldering over wilde krijgen. Het formulier waar we mee oefenden was duidelijk en pas ik nu ook in de praktijk toe. Je beseft dat de jaartaak een hulpmiddel is, dat geen effect moet hebben op je werkplezier. Ik heb geleerd dat je niet alle uren moet dichttimmeren; je hebt margetijd nodig. Er is nog genoeg speelruimte. Naast goed werkgeverschap, gaat het ook om goed werknemerschap. Het is prettig hierover te sparren met collega-schoolleiders en de ervaren trainer, die put uit diverse casussen. Mijn kennis is toegenomen. Het is geen gemakkelijke materie, maar het is wel belangrijk de wetgeving goed in beeld te krijgen. Voor directeuren die een hulpvraag hebben over de jaartaak of voor startende schoolleiders is dit een prima training waar je echt wat aan hebt.”

Doelgroep: (adjunct-)directeuren primair onderwijs
Data: 22 mei 2017 of 19 juni 2018
Meer informatie en aanmelden: www.avs.nl/professionalisering

Gerelateerd nieuws

  • Reden voor alertheid, maar scholen kunnen open zonder nieuwe maatregelen

  • E-mailservice ‘Regelingen OCW’ gestopt per 1 augustus 2020

  • Wijzigingen onderzoekskaders inspectie

  • Nieuwe consultatie wetswijziging medezeggenschap scholen