Bedrijfsleven neemt ICT-onderwijs deels over van docenten

De technologie gaat zo snel dat ict-leraren de ontwikkelingen niet kunnen bijbenen. Scholieren op het voortgezet onderwijs krijgen nauwelijks les in informatica, terwijl er een schreeuwend tekort aan ict’ers. Het bedrijfsleven neemt steeds vaker het ict-onderwijs over. Dit meldt de Stentor.

Volgens Kennisnet biedt slechts een op de drie middelbare scholen zelf ict-lessen aan, en dat is dan bovendien van slechte kwaliteit. Docenten voelen zich ook niet bekwaam. “Het is een feit dat de technologie sneller gaat dan zij kunnen bijbenen”, zegt Frans Schouwenburg van Kennisnet. “De nood is hoog. Bedrijven zitten te springen om programmeurs.”

Steeds vaker nemen bedrijven het ict-onderwijs over. Het snelgroeiende ict-bedrijf Topicus bijvoorbeeld geeft op vrijdagmiddag les aan scholieren in het voortgezet onderwijs. Volgens Christian Mast van Topicus is dit nodig om op termijn het tekort aan goed geschoolde ict’ers terug te dringen. “Scholieren moeten veel jonger kennismaken met informatica zodat ze een bewustere keuze kunnen maken voor bijvoorbeeld een ict-opleiding op hbo-niveau.”

Landelijk zijn er duizenden ict-vacatures, maar de opleiding voor ict-docenten is in 2000 zelfs helemaal gestopt. Volgens Ramon Moorlag, voorzitter van de vakvereniging van ict-docenten, zijn er nog maar 335 ict-docenten actief. “Er is alleen nog een masterstudie aan de universiteit. Als je eenmaal zoveel hebt gestudeerd beland je niet meer in het onderwijs. En dat terwijl het zo hard nodig is.” Moorlag noemt het goed, maar ook gevaarlijk dat het bedrijfsleven het ict-onderwijs overneemt. “We zijn bezig om weer een cursus via de universiteit te krijgen, zodat docenten een aantekening ict krijgen.”

Scholieren leren meer over het gebruik van internet en veilig computeren dan over programmeren, algoritmes en coderen. En daar is juist behoefte aan in het bedrijfsleven.
 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.