Basisschool Olof Palme uit Drunen wint de Lentekriebels Award

De basisschool Olof Palme uit Drunen wint de Lentekriebels Award 2018. Met deze award prijst Rutgers basisscholen waar relationele en seksuele vorming een vast onderdeel is van het schoolcurriculum. Het is de eerste keer dat de Lentekriebels Award wordt uitgereikt. De award uitreiking vond plaats op 23 maart, de laatste dag van de Week van de Lentekriebels.
 

De Drunense basisschool wordt bekroond omdat zij de lessen al jaren op een creatieve en structurele manier vormgeeft. Zo hebben zij een “vraag maar raak club”, waarbij leerlingen vragen van andere leerlingen beantwoorden over onder andere relaties en seksualiteit.

Volgens de jury viel de basisschool Olof Palme uit de 18 inzendingen op omdat ze:

  • al jaren relationele en seksuele vorming geven,
  • vanaf Valentijnsdag starten met de lessen en deze structureel door het jaar heen geven en ze hierbij
  • de leerlingen betrekken.

Verder zorgen ze dat leerkrachten inhoudelijk goed op de hoogte zijn van het onderwerp en nieuwe ontwikkelingen. Interne vertrouwenspersonen worden goed getraind. De school wint 250 euro om in te zetten voor relationele en seksuele vorming.
 
Andere genomineerden
De andere genomineerden van de award, Kindcentrum ’t Ven in Rosmalen en De St. Jan Baptistschool in Wassenaar, verdienen een eervolle vermelding. Basisschool De Meerpaal in Zoetermeer krijgt dit jaar de aanmoedigingsprijs, omdat zij als school met een uitdagende leerlingen- en ouder populatiewerken. Over de intensive manier waarop ze de ouders betrekken is de jury zeer te speken.
 
Over de Week van de Lentekriebels
De Week van de Lentekriebels, een nationale projectweek voor het speciaal en basisonderwijs, is bedoeld als een stimulans en een vast moment in het jaar om lessen te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Scholen, ook basisscholen, zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden, maar zijn vrij om hier zelf invulling aan te geven. Doordat er aandacht is op school, is het gemakkelijker voor ouders/opvoeders om hier thuis over door te praten. De GGD’en geven ondersteuning door het geven van trainingen aan leerkrachten, gastlessen of het organiseren van een ouderavond. Rutgers organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD’en.
 

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.