Groep 5 van openbare basisschool de Spiegel in Zaandam, onderdeel van scholenstichting Zaan Primair, gaat na de herfstvakantie over op een vierdaagse schoolweek. Ook twee andere openbare scholen in Zaandam gaan hiertoe over. Slob schreef eerder in een brief aan de Tweede Kamer dat het invoeren van een structurele vierdaagse schoolweek wettelijk niet is toegestaan, maar dat de wet wel ruimte biedt om maximaal zeven keer per jaar vierdaagse schoolweken in te roosteren voor de groepen drie tot en met acht.
Collegevoorzitter Niko Persoon van Zaan Primair meldt dat hij niet genoeg leerkrachten kan vinden voor alle scholen die onder dit bestuur vallen. Ze hebben al diverse maatregelen genomen, zoals: klassen samenvoegen, groepen een dag naar huis sturen, intern begeleiders voor de klas. De vacature voor een leerkracht groep 5 staat al een tijd open op basisschool de Spiegel. De vierdaagse lesweek bestrijkt zeven weken: van de herfst- tot de kerstvakantie. Persoon geeft aan dat het om een noodmaatregel gaat. Later volgen nog twee andere scholen van Zaan Primair: alle groepen van de Kernschool voor nieuwkomers in Zaanstad en ook een groep van de school voor speciaal onderwijs Dynamica XL Molenwerf in Koog aan de Zaan.
Minister Slob schrijft in zijn de brief van 10 oktober aan de Tweede Kamer: “Het invoeren van een vierdaagse schoolweek, zoals in het bericht over Zaanstad wordt genoemd, is wettelijk niet toegestaan. De wet biedt basisscholen wel ruimte om vierdaagse schoolweken in te roosteren, maar dit mag voor de groepen drie tot en met acht maximaal zeven keer per jaar. Een school kan ervoor kiezen om (een deel van) die vierdaagse schoolweken in te zetten om in bijzondere gevallen het lerarentekort op te vangen.”
In de brief geeft de minister ook aan dat er, in samenwerking met de inspectie, een handreiking voor scholen wordt gemaakt. De handreiking bevat informatie over en mogelijke noodoplossingen bij onderbezetting. De handreiking wordt direct na de herfstvakantie onder scholen verspreid.